Onderzoek naar dood jeugdige renner Sermon

AMSTERDAM - Het parket van Brussel heeft beslist een onderzoeksrechter aan te stellen in de zaak van de dode profwielrenner, Johan Sermon.

De 21-jarige jongeman uit Sint-Katharina-Lombeek overleed donderdagnacht in zijn slaap, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. De moeder van het slachtoffer trof hem vrijdagochtend dood aan in zijn bed. De federale politie stuurde een ploeg van het laboratorium om de oorzaak van het overlijden te onderzoeken.

In Het Laatste Nieuws verklaarde de directeur van de ploeg van Sermon, Willy De Vuyst, dat de wielrenner niet het type was dat doping gebruikt. ,,Zijn dood is onbegrijpelijk. Volgens zijn vader was er absoluut niets abnormaals aan de hand.'' De jonge renner had tijdens talrijke fysieke testen nooit blijk gegeven van problemen aan het hart of andere belangrijke functies.

Het is niet de eerste keer dat een jonge profsporter onverwacht overlijdt. Tussen 1997 en 2004 stierven niet minder dan elf wielrenners aan een hartstilstand.

De winnaar van de Brabantse Pijl 2002, Fabien De Waele, stopt met koersen wegens hartritmestoornissen. De 28-jarige renner uit Oudenaarde kreeg tijdens de training opnieuw last aan het hart en besliste bij zijn thuiskomst dat het koersen voor hem erop zat.

,,De eerste keer dat ik last aan het hart kreeg, was tijdens de derde rit in de Ronde van het Waalse Gewest vorig jaar. Dit tijdens een rustpauze. Plots sloeg de tikker op tilt. Ik ben dan onmiddellijk bij de dokter op controle geweest. Die meldde me dat alles in orde was en dat niets me belette om mijn beroep nog verder uit te oefenen. In december volgde een tweede controle. Ook toen bleek alles oké. Dinsdag kreeg ik tijdens volle training opnieuw last aan mijn hart. Dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Bij mijn thuiskomst wist ik dat het gedaan was'', legde De Waele zijn beslissing uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden