Onderzoek naar Demmink stuit op verzet Turkse justitie

Nederlandse verzoeken om rechtshulp na anderhalf jaar nog niet gehonoreerd

Het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar seksueel misbruik van twee minderjarige jongens in Turkije door oud-topambtenaar Joris Demmink stagneert. Anderhalf jaar nadat het gerechtshof in Den Bosch alsnog onderzoek gelastte naar de verwijten aan Demmink, hebben de Turkse autoriteiten een Nederlands verzoek om rechtshulp niet willen honoreren.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM vinden over de twee rechtshulpverzoeken nog wel gesprekken plaats met de Turkse justitiële autoriteiten, maar hebben die tot dusver niet tot concreet resultaat geleid.

Over de achtergrond van het Turkse verzet tegen het inwilligen van de rechtshulpverzoeken is niets bekend. Het hof in Den Bosch besloot januari vorig jaar tot het strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-topman omdat er voldoende informatie was die 'aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting'.

Voormalig secretaris-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie Demmink heeft altijd ontkend dat hij na 1986 in Turkije is geweest. De verkrachtingen van de twee minderjarige jongens zouden hebben plaatsgevonden tijdens een dienstreis van hem aan Turkije, in 1996. Het OM zag op basis van verzamelde informatie echter geen aanleiding om strafvervolging tegen hem in te stellen. De veronderstelde slachtoffers gingen in beroep hiertegen, waarna het hof alsnog, en met voortvarendheid, een strafrechtelijk onderzoek gelastte.

In Turkije moet hiervoor tenminste één getuige worden gehoord. Een tweede getuige is enige tijd geleden overleden. Verder moet de rechter-commissaris onderzoek doen naar in- en uitreisgegevens van Demmink. Het gaat hierbij onder meer over de vraag of hij toch niet met een diplomatiek paspoort naar Turkije is gereisd.

Demmink wordt al meer dan tien jaar beschuldigd van ontucht met minderjarige jongens. Zelf heeft hij de verwijten altijd ontkend. Onderzoeken in opdracht van onder meer toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie door veiligheidsdienst AIVD leverden geen strafbare feiten op. "Wat onderzocht moest worden, is onderzocht", zei Opstelten hierover eind 2012.

Advocaat Mischa Wladimiroff stelde begin vorig jaar dat het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink zal 'bevestigen dat hem geen blaam treft'. De raadsman noemde het onderzoek mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden