Onderzoek naar dader Thalys, onderscheiding voor 'helden'

Een Thalys. Beeld anp
Een Thalys.Beeld anp

Het federaal parket in België onderzoekt of de verdachte die vrijdag waarschijnlijk een aanslag wilde plegen in een Thalys, banden had met jihadisten. Dat schrijven Belgische media vandaag.

Redactie

Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat de Marokkaan Ayoub El-Kahzzani een zogenoemde lone wolf was.

Onder andere wordt onderzocht of El-Kahzzani deel uitmaakte van een terreurnetwerk en wie hem heeft aangestuurd. Hij kreeg vermoedelijk hulp om aan wapens te komen. Er wordt vooral gespeurd in extremistische kringen in Antwerpen en Brussel, meldt Het Laatste Nieuws.

El-Kahzzani heeft zelf ontkend dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij is naar eigen zeggen dakloos en wilde in de trein een overval plegen om aan eten en geld te komen. De wapens die hij bij zich had in de Thalys had hij gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen.

De verdachte, Ayoub El-Khazzani. Beeld anp
De verdachte, Ayoub El-Khazzani.Beeld anp

Meer politie
Na de verijdelde aanslag gaan in Duitsland stemmen op om treinen en stations beter te beveiligen met politiemensen.

Parlementariër namens de CDU/CSU-fractie, Stephan Mayer, zegt vandaag in de krant Passauer Neue Presse dat het spoorverkeer in vergelijking met de strenge controles in vliegtuigen "duidelijk kwetsbaar" is. Gelet op de islamitische terreur moet wat hem betreft de aanwezigheid van de politie worden verhoogd.

Politievakbond GdP wijst op de gewapende 'luchtmarshalls' die op vluchten eventuele terreuracties bestrijden. Naar dat voorbeeld zouden ook veiligheidsagenten in treinen moeten worden ingezet. Maar dan moet de bezetting daartoe wel de mogelijkheid bieden. "Nu zijn we nog niet in staat om zakkenrollers het werk te beletten", zegt Jörg Radeck, plaatsvervangend voorzitter van de GdP.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ging zondag in op het veiligheidsvraagstuk. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen "elke trein met veiligheidsagenten uit te rusten". "Daar waar grote bedreigingen zijn en we bewijzen hebben, moeten we het treinverkeer mogelijk scherper in de gaten houden."

Zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat hij met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel wil overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.

Onderscheiding
Vier mannen die de aanslag vrijdag wisten te verijdelden hebben vanochtend de hoogste onderscheiding in Frankrijk gekregen. Ze kregen de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uit handen van de Franse president François Hollande.

Drie Amerikanen en een Brit wisten de verdachte Marokkaanse Ayoub El Kahzzani te overmeesteren. Hij had meerdere wapens bij zich, waaronder een kalasjnikov. Hollande prees de mannen voor hun heldhaftige optreden en de moed die ze hebben getoond om levens te redden. "Ze zijn een voorbeeld van wat er gedaan moet worden onder bijzondere omstandigheden", aldus de president.

De drie mannen die de aanslag wisten te verijdelen. Beeld anp
De drie mannen die de aanslag wisten te verijdelen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden