Onderzoek naar bejegening kinderen in kloosters Rusland

amsterdam – De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill I laat een onderzoek doen naar mogelijk kindermisbruik in een klooster.

Twee meisjes hadden zich beklaagd bij president Medvedev over de meedogenloze wijze waarop ze waren opgevoed in het Bogoliubovsky klooster dat als opvang- en weeshuis fungeerde. Dat had huisregels uit 1803 afgestoft. Kinderen werd het haar afgeschoren of moesten duizend maal knielen zonder pauze omdat ze een 'verkeerde blik' hadden.

De meisjes werden, net als veel andere kinderen, opgevangen door de monialen; ze zouden kinderen zijn van alleenstaande vrouwen die zijn ingetreden.

Het klooster valt onder archimandriet Pytor, een aartsconservatief die bekendstaat om zijn verzet tegen het gebruik van een burgerservicenummer ion Rusland – het zou niets minder zijn dan het teken van satan. Ook laat hij zijn gelovigen schuld belijden voor eeuwenoude zonden, zoals de opstand tegen de Russische tsaar van 1825.

Nu de hoogste geestelijke een onderzoek heeft ingesteld, weet Pytor zeker dat er een 'antikerkelijke campagne' tegen hem is begonnen.

Naar verwachting zullen de excessen in het Bogoliubovsky klooster het imago van veel kerkelijke weeshuizen schaden. Daarom heeft Kirill zelf een onderzoek gelast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden