Onderzoek naar activiteiten van Al Gore

WASHINGTON (Reuters, ANP) - De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, laat een nieuw onderzoek instellen naar de geldwervende activiteiten van vice-president Al Gore.

Bij de presidentscampagne van 1996 zou Gore illegaal geld hebben ingezameld voor de Democratische Partij. Met haar besluit geeft Reno toe aan de druk van de Republikeinen in het Congres, die al lang op een onderzoek aandringen. Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek zal zij beslissen over de aanstelling van een speciale aanklager.

Gore gaf eerder dit jaar toe dat hij meer dan veertig keer vanuit het Witte Huis telefonisch heeft geprobeerd geld voor zijn partij binnen te slepen. De Amerikaanse wet verbiedt het werven van geld voor verkiezingscampagnes vanuit een publiek gebouw.

December vorig jaar zei Reno dat Gore niets verkeerd heeft gedaan. Het geld waar hij om vroeg, was bestemd voor de Democratische Partij en niet voor de verkiezingscampagne. Nieuw bewijsmateriaal en de verklaring van Gore hebben haar doen besluiten een nieuw onderzoek in te stellen.

In juli werd een memo van het Witte Huis gevonden met aantekeningen van Gore's medewerker David Strauss, die erop wezen dat het geld wel degelijk voor de campagne bestemd was. De Republikeinen verwijten Reno dat zij het onderzoek op de lange baan heeft geschoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden