NieuwsThuiszorg

Onderzoek naar accountancybureau van Privazorg

Wijkverpleegster aan het werk.Beeld ANP

De beroepsorganisatie van accountants, de NBA, dringt aan op een onderzoek naar Grant Thornton. Dat is het bureau dat thuiszorgorganisatie Privazorg van adviezen voorzag. Privazorg kwam deze zomer in het nieuws omdat er via complexe constructies miljoenen euro’s aan het zicht werden onttrokken. Die kwamen onder meer terecht bij de aandeelhouders. Daarnaast verdiende de top meer dan volgens de wet is toegestaan. 

Dankzij een omweg die Grant Thornton voorstelde, konden de bestuurders hun salaris verhogen. Dat was weliswaar naar de letter van de wet, maar niet naar de geest, zo reageerden diverse betrokkenen en critici. “Accountants dienen het publiek belang. Het is dus ongewenst als accountants – ook in hun adviesrol – medewerking verlenen aan dubieuze constructies”, zei NBA-directeur Berry Wammes onlangs. “Daarnaast behoort het tot de taak van een controlerend accountant om zich te vergewissen van de integriteit van de cliënt en om gesignaleerde misstanden aan de orde te stellen.”

Het onderzoek zou kunnen uitmonden in en tuchtzaak, zegt de NBA. Zo ver is het nog niet. Eerst moet iemand worden aangewezen die het onderzoek gaat uitvoeren. Vorige week sprak de NBA met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en met Grant Thornton zelf.

De IGJ publiceerde deze zomer een kritisch rapport over Grant Thornton en Privazorg. De Governancecode Zorg, de gedragscode in de zorg was geschonden en de financiële verslaglegging voldeed niet aan de eisen. In het rapport noemde de inspectie het accountantsbureau niet bij naam, ‘maar binnen de accountancy weet iedereen precies wie wij bedoelen’, zei hoofdinspecteur Korrie Louwes over de kwestie. Dat de inspectie in het rapport aandacht heeft voor de accountant, noemde zij een ‘signaal voor de beroepsgroep’. Privazorg staat ondertussen onder verscherpt toezicht en de complete top is na ingrijpen door de rechter vervangen.

Lees ook:
Overheid wist van de misstanden bij thuiszorgorganisatie Privazorg, maar deed niets

Dat er misstanden bij thuiszorgorganisatie Privazorg waren, was al bekend. Het is allemaal nog erger dan gedacht, blijkt uit onderzoek van Trouw en Follow The Money, en het had voorkomen kunnen worden. De overheid wist ervan.

Miljoenen weggesluisd bij thuiszorgorganisatie Privazorg

Met een schimmige financiële constructie heeft thuiszorgorganisatie Privazorg de randen van de wet opgezocht. Het bedrijf dreigt nu ten onder te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden