Onderzoek moord bisschop

GUATEMALA-STAD (EPD, Reuter) - De Midden-Amerikaanse mensenrechtencommissie (Codehuca) begint een eigen onderzoek naar de moord op de Guatemalaanse bisschop Juan Gerardi. De commissie wil weten of het leger voor de moord verantwoordelijk is, zei coördinator Factor Mendez.

Juan Gerardi, de hulpbisschop van Guatemala-Stad, werd eind april met een betonblok doodgeslagen, nadat hij een kritisch rapport had gepresenteerd over de schendingen van de mensenrechten tijdens de jarenlange burgeroorlog in het Midden-Amerikaanse land.

Het rapport stelt het leger verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de beschreven schendingen. Het mensenrechtenbureau van het aartsbisdom denkt dat de moord op Gerardi een wraakactie van het leger is. Het verdenkt een lid van een presidentiële staf en een gepensioneerde militair van betrokkenheid bij de moord.

Justitie daarentegen beschuldigt de rk-priester Mario Orantes, een naaste medewerker van Gerardi, van de moord. Orantes zit sinds vorige week woensdag samen met zijn herdershond vast.

Op het lichaam van Gerardi zouden bijtwonden van een hond zijn aangetroffen. Blijkens krantenberichten verschillen deskundigen daarover echter van mening. De gelijktijdig gearresteerde huishoudster van Orantes is inmiddels weer op vrije voeten.

De Rooms-Katholieke Kerk in Guatemala is overtuigd van de onschuld van Orantes. De Kerk riep de autoriteiten eerder deze week op om naar de “ware schuldigen” op zoek te gaan.

Ook de onafhankelijke procureur voor de mensenrechten, Julio Arango, zegt zeker te weten dat de priester onschuldig is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden