'Onderzoek misbruik alle Ierse priesters'

DUBLIN (ANP) - Het onderzoek naar seksueel misbruik door priesters moet tot alle bisdommen in Ierland worden uitgebreid. Dat zei Marie Collins vrijdag voor de Ierse radio in een reactie op het rapport over misstanden in het aartsbisdom Dublin, dat donderdag verscheen.

ANP

Collins is een van de slachtoffers van een priester, die in het rapport met de naam Edmondus wordt aangeduid. Collins behoort tot de belangrijkste actievoerders tegen seksueel misbruik door geestelijken.

Uit het rapport blijkt dat de leiding van het aartsbisdom er tot in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw alles aan deed om het seksueel misbruik van kinderen door priesters en andere geestelijken toe te dekken. Uit verklaringen van 46 priesters blijkt volgens de commissie die het rapport opstelde ,,overduidelijk'' dat veel kinderen zijn misbruikt. De Ierse kardinaal Sean Brady en aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin hebben de slachtoffers hun excuses aangeboden en bezworen dat zij elke vorm van seksueel misbruik voortaan zullen tegengaan.

In kranten wordt het gedrag van de leiding van het aartsbisdom scherp veroordeeld. The Examiner noemt het misbruik ,,duivels''. Enkele jaren geleden werd het misbruik van kinderen als de Ierse holocaust beschreven. Toen leek dat een extreme term maar het rapport toont aan dat het gebruik daarvan ,,droevig genoeg'' was gerechtvaardigd, schrijft de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden