Onderzoek met cellen embryo's toegestaan

BRUSSEL - De Europese Unie gaat geld steken in zogeheten stamcelonderzoek, een omstreden onderzoeksmethode op cellen uit menselijke embryo's. Het onderzoek wordt wel aan strikte ethische normen onderworpen.

Dat heeft het Europees Parlement gisteren besloten. Stamcelonderzoek is momenteel nog in de ban in de EU, omdat vele Europese burgers en organisaties grote morele bezwaren hebben tegen elke aantasting van embryonaal materiaal. Maar volgens de voorstanders kan stamcelonderzoek baanbrekend zijn in de zoektocht naar geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Stamcellen hebben als speciale eigenschap dat ze aan de bron staan van alle andersoortige cellen die het menselijk lichaam vormen.

Het Europarlement stelt wel als eis dat onderzoekers in principe alleen stamcellen mogen gebruiken die worden aangemaakt voor reageerbuisbevruchtingen maar waar uiteindelijk geen zwangerschap mee wordt opgewekt, zogenoemde restembryo's. Ook stamcellen die zijn verkregen na een miskraam of abortus zouden in principe mogen worden onderzocht. Het speciaal voor de wetenschap kweken van stamcellen is uit den boze.

De voorkeur geeft het parlement aan stamcellen uit andere bronnen dan embryo's, zoals bloed in de navelstreng. Bij elk onderzoek waarbij embryonale stamcellen worden gebruikt, dienen de wetenschappers exact aan te geven waarom alternatieven geen toereikende oplossing bieden. Bovendien zullen onderzoeken met stamcellen uit volwassenen gemakkelijker voor EU-financiering in aanmerking komen dan onderzoeken met embryonale stamcellen. Een voorstel van de Europese Commissie om stamcellen van voor juni 2002 bij wijze van compromis uit te sluiten van onderzoek, is door het parlement verworpen. Brussel moet jaarlijks een lijst publiceren van alle onderzoeken waarbij stamcellen zijn gebruikt.

Het Europees Parlement heeft een bijna doorslaggevende stem in deze zaak, vanwege haar grote zeggenschap in het zogenoemde zesde kaderprogramma. Dat is een 20 miljoen euro omvattend budget voor wetenschappelijk onderzoek, te besteden in de periode van 2000 tot 2006. Toch kan het besluit niet los worden gezien van de algehele opstelling van de Europese Unie tegenover stamcelonderzoek. Er is immers nog altijd een moratorium op het gebruik van cellen van menselijke ongeboren vruchten.

Belangrijk wordt daarom de vraag wat de lidstaten volgende maand besluiten als het moratorium ter sprake komt. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Portugal hebben grote moeite met stamcelonderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden