Onderzoek massagraf

De Amerikaanse forensisch antropoloog dr. Clyde Snow (foto) onderzocht in 2000 resten uit een massagraf nabij het Salvadoraanse dorp Mozote. De moord door het Salvadoraanse leger op meer dan duizend inwoners van het dorpje wordt mogelijk 31 jaar na dato onderzocht. Het was de grootste massaslachting gedurende de burgeroorlog in El Salvador. Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten bepaalde dat de amnestieregeling, die onderdeel uitmaakte van het vredesakkoord tussen linkse rebellen en de rechtse regering, eind vorige eeuw, de daders niet vrijwaart van rechtsvervolging.

Op 10 december 1981 drong het beruchte Atlacatl Bataljon het dorpje El Mazote binnen, op zoek naar sympathisanten van de linkse guerrillabeweging FMLN. Meer dan duizend burgers werden op barbaarse wijze om het leven gebracht, meer dan de helft van hen waren kinderen.

In tegenstelling tot Argentinië en Chili is er in El Salvador nooit iemand veroordeeld voor mensenrechtenschendingen. Tijdens de Salvadoraanse burgeroorlog (1979-1992) kwamen meer dan 75.000 mensen om. Alle oorlogsmisdadigers kregen uiteindelijk amnestie.

Mochten de daders van El Mozote vervolgd worden, dan wordt mogelijk ook meer bekend over de rol van de VS in de oorlog. Zo werd het Atlacatl Bataljon getraind en gefinancierd door de Amerikanen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden