Onderzoek landverraad leidt tot politieke rel in Duitsland

ANTOINE VERBIJ

De Duitse minister van justitie, Heiko Maas, is getergd. Procureur-generaal Harald Range heeft hem ervan beschuldigd zich in het werk van justitie te hebben gemengd. Dat valt niet te verenigen met de scheiding der machten, meent Range. Maas wijst de beschuldiging van de hand. In reactie vroeg hij voor Range vervroegd pensioen aan bij de president.

Het is een nieuw hoogtepunt in de hoog oplopende kwestie rond het vermeende landverraad van twee bloggers. Markus Beckedahl en André Meister hadden op hun website netzpolitik.org een vertrouwelijke notitie van de binnenlandse geheime dienst gepubliceerd. De dienst diende een aanklacht in, waarop Range een onderzoek instelde.

Procureur-generaal is in Duitsland, net als in Nederland, een politieke functie. Range is door de regering aangesteld en valt onder de minister van justitie. Minister Maas liet Range eind vorige week weten dat het onderzoek naar landverraad moest worden gestopt. Range deed dat, maar verklapte wel de waarschijnlijke uitkomst van dat onderzoek.

Die uitkomst luidde: het ging om staatsgeheimen. Dus was, aldus Range, een onderzoek wegens landverraad op zijn plaats. Hij beschuldigde de minister ervan een hem politiek onwelgevallig resultaat te hebben willen verhinderen. Immers, zelfs bondskanselier Merkel vond het strafrechtelijk onderzoek wegens landverraad buiten proportie.

De regering-Merkel zit in een lastig pakket. In Duitsland discussieert men al maanden over de Amerikaanse afluisterpraktijken, die tot aan de mobiele telefoon van Merkel reiken. Een parlementaire onderzoekscommissie probeert de onderste steen boven te krijgen. Maar de regering werkt niet mee, naar het schijnt om de verhoudingen met Amerika niet te verstoren.

Om toch iets van goede wil te tonen, laat de regering nu de procureur-generaal vallen. Met name de linkse oppositie bekritiseerde al enige tijd dat het OM geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Amerikaanse geheime dienst NSA instelde, maar wel tegen twee bloggers.

Het ontslag van procureur-generaal Range verdiept het politieke moeras waarin Duitsland zich bevindt. De regering wil het liefst dat de storm overwaait. Maar de critici van de toenemende spionage-activiteit door de overheid in telefoon- en internetverkeer zien in de affaire een uitgelezen kans om op de misstanden in de publieke bewaking te wijzen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden