Onderzoek: knappe vrouw kan beter geen foto meesturen bij sollicitatie

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Aantrekkelijke vrouwen die op zoek zijn naar een baan, doen er beter aan geen foto met hun sollicitatiebrief mee te sturen. Als zij knap gevonden worden, neemt de kans dat ze de baan ook krijgen namelijk af. Hoe deze onverwachte gang van zaken wordt veroorzaakt? Door jaloezie.

Dat blijkt althans uit een Israelische studie waar The Economist over bericht. Bradley Ruffle van de Ben-Gurion Universiteit en Ze'ev Shtudiner van het Ariel University Centre verstuurden fictieve sollicitatiebrieven naar 2500 echte bedrijven die personeel zochten. Per baan stuurden ze twee vergelijkbare brieven, één met en één zonder foto. De gefotografeerde mensen waren vooraf beoordeeld op aantrekkelijkheid.

Mannen
Wat bleek? Zoals te verwachten was, hadden aantrekkelijke mannen er voordeel bij om een foto mee te sturen, terwijl mannen die over het algemeen als onaantrekkelijk waren beoordeeld hun kansen op een gesprek juist vergroten als ze géén foto van zichzelf bijvoegden. Maar verrassend genoeg bleek dit bij vrouwen precies andersom te werken.

Aantrekkelijke vrouwen kostte het gemiddeld elf pogingen om voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden, wanneer ze een foto bijsloten. Deden ze dat niet, dan werd hun sollicitatiebrief na gemiddeld zeven pogingen positief ontvangen.

Domme blondjes
De hypothese dat de ontvangers zouden denken dat knappe vrouwen minder intelligent zouden zijn, de domme blondjes-theorie - bleek niet te kloppen. Want ook dat hadden de onderzoekers van tevoren gemeten. Er bleek geen overeenkomst te zijn tussen het uiterlijk en de verwachte intelligentie.

En dus moest er iets anders aan de hand zijn. In de Israëlische studie bleek maar liefst 93 procent van de personen die de sollicitatiebrieven moesten beoordelen, van het vrouwelijke geslacht te zijn. Dat leidde tot de onvermijdelijke conclusie dat er hier een veel basalere emotie in het spel is: jaloezie. De beoordelaars van de brieven zouden liever geen collega aannemen die knapper is dan zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden