Onderzoek kan maanden gaan duren

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft geen veiligheidsrisico's 'voor lief genomen' bij de renovatie van de Koningin Julianabrug waarbij maandag twee hijskranen omvielen.

"Een insinuatie die volledig ongepast is", zei de zichtbaar geïrriteerde burgemeester Liesbeth Spies gistermiddag tijdens de persconferentie over het ongeval waarbij een aantal woningen en bedrijven werden verwoest.

Anderhalve dag na het hijskraanongeval in Alphen aan den Rijn is er opluchting over het feit dat daarbij geen doden of gewonden vielen. Maar er blijft nog veel onduidelijk over de toedracht. Spies wilde niet reageren op de vraag of de gemeente zou zijn gewaarschuwd voor mogelijke ongelukken en uit voorzorg de omgeving had moeten ontruimen.

"Allerlei suggesties die al duiden in de richting van conclusies over onderzoeken die nog geen 24 uur geleden zijn gestart, werp ik verre van mij", zei de burgemeester.

De NOS bericht dat dergelijke risico's werden aangekaart in een zogeheten 'veiligheidsplan' dat vorig jaar door een adviesbureau is opgesteld in opdracht van de gemeente. Maar volgens bouwbedrijf Mourik, hoofdaannemer van de brugrenovatie, is er 'absoluut geen sprake' van een ingecalculeerd risico. Er worden altijd risicoberekeningen gemaakt, maar dan gaat het om theoretische risico's, aldus directeur Jaap Kruijt. "Wij hebben geen flauw benul hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Twee hijskranen die op pontons in de Oude Rijn dreven, zouden maandag het nieuwe brugdek van de Julianabrug plaatsen, maar ze raakten uit balans en vielen samen met het brugdeel op een aantal huizen en winkels.

De gemeente en bouwbedrijf Mourik willen de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en van de arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie afwachten. Het strafrechtelijk onderzoek kan enkele maanden duren, zei persofficier Richard Joesoef Djamil.

De drie personen die zich maandag bij politie meldden worden niet langer aangemerkt als verdachten, omdat er bij het ongeval geen dodelijke slachtoffers of zwaargewonden zijn gevallen. Of het om werknemers van een van de bouwbedrijven gaat wil het OM niet zeggen.

De Onderzoeksraad concentreert zich op de toedracht van het ongeval 'en de achterliggende factoren' en roept omstanders die videobeelden hebben gemaakt op dat materiaal te delen. De Raad hoopt haar bevindingen binnen een jaar te presenteren.

Het gebied rond de omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn was gistermiddag nog niet veilig. Omdat de pontons waarop de kranen stonden instabiel zijn, werden in de loop van de dag nog eens tien panden ontruimd. Er geldt een noodverordening.

Wanneer de kranen zullen worden weggehaald en de ravage kan worden opgeruimd is nog niet duidelijk. Pas als het gebied veilig is, kan de arbeidsinspectie er aan de slag, aldus het OM.

"De bergingswerkzaamheden zullen hand in hand gaan met het strafrechtelijk onderzoek."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden