Onderzoek justitie naar Nederlandse blauwhelmen levert niets op

Van een onzer verslaggeefsters ARNHEM - Een hernieuwd onderzoek naar wangedrag door Nederlandse militairen in Bosnië, heeft niets opgeleverd. Het openbaar ministerie in Arnhem heeft de beschuldigingen onderzocht en kan geen enkel bewijs vinden. De verhalen van twee ex-blauwhelmen blijken geen of weinig harde feiten te bevatten.

Het openbaar ministerie stelde eind juni een strafrechtelijk onderzoek in naar de verklaringen van de twee. De 19-jarige ex-dienstplichtige Marco Schouten houdt vol dat hij heeft gezien hoe tijdens een transport door Bosnië dit voorjaar een collega-militair aanmaakblokjes gaf aan kinderen. Maar hij heeft dat slechts eenmaal gezien. Bovendien betrof het aanmaakblokjes in gesloten verpakking, die tegelijk met een lunchpakket aan de kinderen werden gegeven. Op tv was Schouten in juni nog zeer stellig in zijn beschuldigingen.

De ex-dienstplichtige heeft niet gezien dat de kinderen de blokjes in de mond staken. Ook weet hij niet precies wie de blokjes uitdeelde. Schouten kende alleen de voornaam van de VN'er en gaf volgens justitie een “zeer vaag signalement”.

Een korporaal van de luchtmobiele brigade in Simin Han heeft tijdens het getuigenverhoor zijn uitspraken ingetrokken over militairen van Dutchbat die spelende kinderen bij de poort met geweerkolven sloegen. De korporaal heeft zoiets nooit gezien. Wel wist hij dat opdringerige kinderen soms hardhandig werden verwijderd.

De Vereniging van Diensplichtige Militairen VVDM vindt dat er alsnog een grootschaliger onderzoek naar eventuele misdragingen van Nederlandse militairen moet komen. Om de militairen volledig vrij te pleiten, moet openheid worden gegeven.

Maar adere bonden zien niets in verder onderzoek: “Het is nu einde verhaal.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden