'Onderzoek je eigen traditie en waardeer en respecteer andere leefwijzen'

"De foto is genomen in de Hare Krisjna-tempel Audarya Dhaam in Rotterdam. Ik ben de man met een bloemenkrans om die de beeldgedaante baadt met melk. In ons heilige boek de Bhagavad Gita zegt Krisjna dat er één God is, maar dat Hij zich manifesteert in verschillende gedaanten naar gelang tijd, plaats en omstandigheid. Ook de beeldgedaante wordt gezien als zo'n nederdaling, een avatara. In Vedische teksten wordt het vereren van de beeldgedaante van God, de murti, aanbevolen om een persoonlijke relatie met Hem op te bouwen.

We dragen allemaal traditionele Vedische kleding. De vrouwen een sari, de mannen een dhoti, kurta en sjaal. Zowel de sari als de dhoti is eigenlijk een lange lap die om het lichaam wordt gedrapeerd. Dat is een kunst op zich, die zeker in het begin wat oefening vergt en tot hilarische taferelen kan leiden.

De vrouw links, Narayani, coördineert de eredienst voor de Heer. Op de voorgrond offert Miso wierook. Rechts staat Ashok die de Heer met een waaier koelte toewuift. Op de achtergrond blaast Roby op de schelphoorn, die de oerklank van het heelal of ohm vertegenwoordigt.

De essentie van ons gedachtengoed zit in de mahamantra, het grote gebed voor verlossing: HareKrisjna Hare Krisjna, Krisjna Krishjna Hare Hare Hare Rama Hare Rama, Rama Rama Hare Hare. We willen God liefhebben en Hem dienen met lichaam, geest en woorden.

Ik hoop dat mensen die deze foto zien met meer aandacht hun eigen traditie onderzoeken en andere, alternatieve leefwijzen en tradities respecteren en waarderen."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Rotterdamse Kunsthal. Wie het project financieel wil steunen, kan kijken op www.voordekunst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden