Makelaarsorganisatie NVM constateert dat de hoeveelheid te koop staande huizen flink is toegenomen. Beeld Peter Hilz, ANP
Makelaarsorganisatie NVM constateert dat de hoeveelheid te koop staande huizen flink is toegenomen.Beeld Peter Hilz, ANP

Woningmarkt

Onderzoek hypotheekadviseur: aspirant-kopers worden voorzichtiger

De woningmarkt lijkt wat af te koelen. Het aantal hypotheekaanvragen lag in juli maar liefst 32 procent lager dan in juli vorig jaar. Ook het bedrag dat mensen leenden voor de aankoop van een huis daalde, blijkt uit gegevens van De Hypotheker, een keten die adviezen over hypotheken geeft.

Koos Schwartz

De keten heeft de indruk dat aspirant-kopers voorzichtiger aan het worden zijn. Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is de hypotheekrente in de eerste maanden van dit jaar flink gestegen, al is de rente de laatste weken weer stabiel of licht dalend. De huizenprijzen zijn en blijven torenhoog: gemiddeld lagen de prijzen in het tweede kwartaal ruim 10 procent hoger dan een jaar geleden. En ten slotte is er de angst voor een economische recessie.

Het aantal hypotheekaanvragen in juli was niet alleen veel lager dan vorig jaar, het was ook een stuk lager dan in juni van dit jaar: 28 procent. Het gemiddelde bedrag dat kopers leenden lag een jaar geleden op 326.000 euro. In juli was dat 311.000 euro. Mensen die zich oriënteren op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning uit te stellen tot de hypotheekrente weer wat is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt, is de indruk van De Hypotheker.

Of de huizenprijzen zullen stabiliseren, of zelfs dalen, is nog lastig te voorspellen. De stijgende rente en de sombere economische vooruitzichten maken dat waarschijnlijk. Anderzijds blijft de vraag naar woningen groot.

Volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker willen veel mensen verhuizen, onder wie huizenbezitters die de overwaarde van hun woning willen verzilveren. En het aantal beschikbare woningen blijft laag. Uit onderzoek blijkt volgens De Hypotheker dat mensen zoeken naar een woning van rond de 3,5 ton. De gemiddelde verkoopprijs lag in het tweede kwartaal op 448.000 euro.

Andere signalen

Er zijn meer signalen dat de woningmarkt wat aan het afkoelen is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zwakte de toename van de huizenprijzen in juni duidelijk af, al bleef de toename wel op een relatief hoog niveau.

Makelaarsorganisatie NVM constateerde dat de hoeveelheid te koop staande huizen de laatste maanden flink is toegenomen. Maar mensen zouden over het algemeen hun huis eerst willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen, zeiden de makelaars er meteen bij. Dat zou de reden zijn dat het aantal transacties nog achterblijft bij het aanbod.

Intussen blijft het aanbod van nieuwbouwwoningen beperkt. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar teruggezakt tot het niveau van kort na de kredietcrisis van 2008 tot 2013. Dat staat in de nieuwe Monitor Koopwoningmarkt, die het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft presenteert.

Volgens het rapport lukt het sinds het derde kwartaal van vorig jaar al niet meer om het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen omhoog te krijgen. In de eerste drie maanden van dit jaar ging het met respectievelijk 4500 en 5500 stuks zelfs om de laagste aantallen in jaren.

De verwachtingen voor de nabije toekomst zouden ook niet positief stemmen. Het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend lag tussen januari en mei dit jaar circa 15 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook:

Gemeentebesturen zetten in op wonen en energie

Veel kiezers vonden ‘wonen’ het belangrijkste onderwerp bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ook de nieuwe coalities voelen de urgentie, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden