Onderzoek hoeveel goede doelen er werkelijk zijn

Henk van Stokkom oud-bestuurslid Donateursvereniging

Een nieuw keurmerk in de goededoelensector doet zijn intrede. Initiatiefnemer Bart Hartman meldt dat er zo’n 20.000 goede doelenclubs zijn (Podium, 21 mei).

Dat aantal klopt echter niet. Als dat soort simpele aannames al niet worden gecontroleerd door de voorzitter van de nieuwe stichting, vrees ik het ergste.

Hartman staat niet alleen met zijn aanname die gebaseerd is op oud materiaal. Hogeschool Windesheim heeft de enige business-opleiding ’goede doelen’ op hbo-niveau, die onlangs nog meldde dat Nederland circa 30.000 geregistreerde organisaties voor goede doelen kent. FM, een vakblad in de filantropische sector, noemde weer een ander getal: er zijn 12.000 goede doelen die actief fondsen werven. Beide getallen zijn boven komen drijven via de Donateursvereniging.

Begin deze eeuw telde de toen (bij een paar mensen beschikbare) lijst met Algemeen Nut beogende Instellingen (ANBI) ruim 16.000 organisaties. Die lijst had de fiscus – met moeite – beschikbaar gesteld aan degenen die er om vroegen.

De Donateursvereniging wilde weten hoeveel fondsenwervende organisaties er echt zijn. Duidelijk was toen al dat veel (kleine) fondsenwervers niet als ANBI waren gerangschikt. Notarissen deden hun werk niet goed waardoor veel stichtingen zich niet als zodanig lieten registreren.

Mijn eigen aanname was dat van de 16.000 ANBI’s bij circa een kwart om vermogensfondsen ging. De rest waren fondsenwervers. Ik kwam op een schatting dat er in Nederland wel 30.000 fondsenwervende stichtingen actief zijn. Zo kwamen die cijfers bij de Donateursvereniging en later bij iedereen in omloop.

Maar misschien wordt het tijd om de Hogeschool of een onderzoeksbureau eens uit te laten zoeken of die schatting ook werkelijk klopt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden