Onderzoek: gehandicapte jongeren vaker eenzaam

(Novum) - De helft van alle Nederlandse jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte in de leeftijd van 16 tot 30 jaar is matig tot zeer sterk eenzaam. Dat concludeert het Nederlandse Rode Kruis woensdag op basis van een onderzoek van TNS Nipo. Uit een eerder onderzoek van het Rode Kruis bleek dat ruim drie van de tien gezonde jongeren eenzaam zijn.

In het nieuwe onderzoek zijn aan 1108 jongeren met een beperking vragen gesteld over hun contacten met familie, vrienden en andere mensen. Ondervraagden die op basis van het onderzoek eenzaam zijn bevonden, hoeven dat nog niet als zodanig te ervaren, meldt het Rode Kruis.

In 2004 deed het Rode Kruis onderzoek naar eenzaamheid onder de gehele Nederlandse bevolking. Daaruit zou blijken dat 34 procent van de gezonde jongeren eenzaamheid ervaart. Jongeren in de leeftijd van 25 tot 30 jaar zijn volgens het onderzoek het meest eenzaam. Van de 'gezonde' jongeren vindt ruim één op de tien het leven niet prettig, terwijl een op de vijf jongeren met een beperking het leven als onprettig ervaart.

De oorzaak van eenzaamheid ligt volgens het Rode Kruis in de individualisering van de maatschappij, waarin vooral kwetsbaren minder contact zouden maken. "Mensen die eenzaam zijn, kunnen in een isolement terechtkomen", waarschuwt algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis. "Om sociaal isolement te voorkomen, is contact maken belangrijk."

Eenzaamheid is een taboe, waarover mensen liever niet praten, meent het Rode Kruis. Deze zomer wordt daarom de Week van je Leven georganiseerd. Mensen met of zonder handicap of chronische ziekte kunnen via de website van de organisatie meedingen naar een vakantie in Nederland of Curaçao. In totaal worden 44 reizen weggegeven.

Dinsdag meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de deelname van lichamelijk gehandicapten aan de maatschappij en de kwaliteit van leven die zij ervaren nauwelijks met elkaar samenhangen. Dat is in tegenstelling tot het overheidsbeleid, waarin er vanuit wordt gegaan dat mensen met een lichamelijke beperking die meedoen in de samenleving gelukkiger zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden