Onderzoek: geen explosie kosten GGZ

EDWIN KREULEN

De kosten in de geestelijke gezondheidszorg lopen niet zo hard op als de politiek doet voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Heijnen Organisatieadviseurs, een bureau met jarenlange ervaring in de GGZ. Het College voor Zorgverzekeringen had minister Schippers (volksgezondheid) in april 2012 bericht dat de kosten voor de GGZ waren stegen van 2,4 miljard euro in 2000 tot 5,9 miljard in 2010. Dit kwam neer op een stijging met 146 procent.

Deze 'kostenexplosie' was voor Schippers aanleiding om het CVZ te vragen een advies te schrijven waarin er flink wordt gesneden in de verzekerde GGZ-zorg. Het advies verschijnt later dit jaar maar in januari lekte een concept-voorstel uit om alleen nog de behandeling van duidelijke stoornissen te vergoeden en bovendien de psychische zorg bij veel lichamelijke aandoeningen uit het pakket te halen.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Nederlandse Zorgautoriteit en zelfs de eigen cijfers van het CVZ geven echter een ander beeld. Dit komt omdat de GGZ in 2000 al een stuk duurder was: 2,6 miljard euro. Een groter verschil is zichtbaar in 2010: de GGZ-kosten blijken maar liefst een half miljard lager uit te vallen dan het CVZ had becijferd. "Het kwam het toenmalige kabinet blijkbaar goed uit dat die kosten hoger werd geraamd", verklaart onderzoeker Heijnen.

Slotconclusie is dat de GGZ-uitgaven nog steeds sterk stegen - zo'n 110 procent - maar dat dit niet meer is dan over de hele linie in de zorg. De groei vond vooral plaats voor 2005. Daarna groeiden de uitgaven voor ggz minder hard dan die voor de totale zorg. Volgens Heijnen lijkt het er zelfs op dat het afgelopen jaar de kosten voor geneeskundige GGZ zijn gaan dalen. Hij voerde zijn onderzoek uit in opdracht van een van de grootste GGZ-instellingen van het land, begeleid door een aantal hoogleraren psychiatrie.

"Nu van een snellere kostenstijging al lang geen sprake meer is lijkt er geen reden meer te zijn om de GGZ harder aan te pakken dan de hele zorg", zegt Heijnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden