Onderzoek: Fouten bij aankoop van vastgoed voor DeSeizoenen, maar geen onbehoorlijk bestuur

Loek Winter in december 2013. Beeld ANP
Loek Winter in december 2013.Beeld ANP

Bij zorginstelling DeSeizoenen was geen sprake van wanbeleid. Wel zijn er fouten gemaakt bij de aankoop van vastgoed. Dat is de uitkomst van een onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Marten van de Wier

Er loopt nog een ander onderzoek naar de constructies rond deze instelling, die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en in handen is van zorgondernemers Loek Winter, Willem de Boer en twee compagnons. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit en is nog niet afgerond.

Advocaat José Blanco Fernandez bekeek in opdracht van de Ondernemingskamer hoe de gebouwen die de DeSeizoenen gebruikt, zijn aangekocht door Vastgoed DeSeizoenen, een bv met dezelfde eigenaren als de zorginstelling. Dat vastgoedbedrijf verhuurt de gebouwen aan het zorgbedrijf.

Volgens de cliëntenraad van DeSeizoenen wordt de zorginstelling door die afspraak benadeeld, en lekt er mogelijk geld uit de zorginstelling weg naar het vastgoedbedrijf. Blanco Fernandez heeft voor dat weglekken geen aanwijzingen gevonden. De structuur met een vastgoedbedrijf en een zorgbedrijf is wettelijk toegestaan.

Achtergestelde lening

Wel hebben de bestuurders en commissarissen van DeSeizoenen soms onzorgvuldig gehandeld. Bij een deel van hen speelden tegenstrijdige belangen, of was sprake van de schijn daarvan. Zij vervulden functies bij zowel de zorginstelling als het vastgoedbedrijf. Dat hadden ze moeten oplossen, vindt Blanco Fernandez.

Om het vastgoed te kunnen aankopen, kreeg het vastgoedbedrijf verder een achtergestelde lening van de zorginstelling. Blanco Fernandez oordeelt dat die lening zo niet verstrekt had mogen worden: de ondernemers hadden zelf financiering moeten regelen. Maar volgens de onderzoeker zijn die fouten niet zo ernstig dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Lees ook:

Zorginstelling van Loek Winter onder de loep: omzeilt DeSeizoenen het winstverbod?

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) hebben ‘verontrustende signalen’ ontvangen over bestuurlijke en financiële constructies bij DeSeizoenen.

‘Zorgondernemer Loek Winter heeft te veel petten op voor transparantie’

Zorgbestuurders hebben in een code vastgelegd dat ze open zijn over mogelijke belangenverstrengeling. Hoogleraar Richard Janssen vindt alleen een melding daarvan bij twee failliete ziekenhuizen niet genoeg voor echte transparantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden