Onderzoek: Dieren hebben baat bij meldpunt 144

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Dierenagenten, strengere strafmogelijkheden en het meldnummer 144 'red een dier' leiden niet tot meer strafzaken. Toch heeft de extra aandacht voor dierenwelzijn wel degelijk nut, meent onderzoekster Ilse van Leiden.

Van een verslaggever

"Er komt meer aan het licht doordat centrale meldpunt en omdat de politie alerter is", zegt psychologe en criminologe Van Leiden. "Ook bij het publiek is er meer aandacht."

Van Leiden werkt voor Bureau Beke in Arnhem, dat in opdracht van het ministerie van veiligheid en justitie onderzocht welk effect de komst van de 125 dierenagenten en het meldnummer heeft gehad in de eerste helft van 2012, dus direct na de introductie eind 2011.

De cijfers over het eerste halfjaar laten vooral een stijging van het aantal politieregistraties zien. De politie registreerde 28.000 dierenzaken in de eerste helft van vorig jaar tegen 46.000 in heel 2011. Meer werk dus. Maar geen spectaculaire resultaten.

Politie
Bijna de helft van de meldingen op 144 ging over veronderstelde verwaarlozing, de andere helft over vermoedens van mishandeling van dieren of andere incidenten. De politie rukte voor een op de vijf 144-meldingen uit: in de helft van die gevallen bleek er niets aan de hand, in een op de vier gevallen ging het daadwerkelijk om dierenmishandeling of -verwaarlozing.

"De registratie neemt toe", constateert Van Leiden. "Voor mensen die 144 bellen, is de situatie meestal moeilijk in te schatten. Dan is het goed als er iemand naar kijkt. Zo'n vijftig meldingen per dag zet 144 door naar de politie. Die treft soms ook andere zaken aan, kindermishandeling bijvoorbeeld.

De grote bulk blijft beperkt tot advies of gaat door naar de Dierenbescherming. Dat er bij het Openbaar Ministerie geen sprake is van een stijging, is niet zo gek. Veel wordt bestuursrechtelijk afgehandeld."

Verbetering
De Dierenbescherming is daar blij mee. "Met alleen een boete ben je er niet", legt woordvoerder Dik Nagtegaal uit. "Het is ook lang niet altijd in het belang van een dier om dit uit de vertrouwde omgeving weg te halen. Wij maken liever afspraken met de eigenaar en controleren dan na een paar weken of er sprake is van verbetering. Vaak gaan onze inspecteurs samen op met de politie. Samen kunnen we waarschuwen: als er geen verbetering optreedt, komt er alsnog een strafzaak. Dat werkt goed."

De grotere aandacht heeft volgens Nagtegaal wel één nadelig effect: "Soms hebben we moeite om in beslag genomen dieren te plaatsen Door de verhoogde activiteit is een opschaling van de opvang nodig, bijvoorbeeld voor vogels en exotische dieren. Daarvoor hebben we aangeklopt bij het ministerie van economische zaken."
Dierenmishandeling vaker gemeld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden