Update

Onderzoek bij overvallen juwelier klaar

Het onderzoek bij de juwelierszaak in Deurne is afgerond Beeld EPA
Het onderzoek bij de juwelierszaak in Deurne is afgerondBeeld EPA

Rechercheurs zijn klaar met het onderzoek bij de overvallen juwelier in Deurne. Het gebouw is vanavond vrijgegeven. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Bij de beroving kwamen vrijdag de twee overvallers om het leven. Eerder vanavond demonstreerden een groep van twintig tegen het juweliersechtpaar. 'Niemand heeft het recht iemand koelbloedig te vermoorden,' zei een van de demonstranten die zegt op te komen voor de belangen van de twee overvallers en de nabestaanden.

redactie

Justitie weet nog niet wat zich precies heeft afgespeeld bij de overval. Zo is het onduidelijk wie er heeft geschoten, hoe vaak er is geschoten en met welk wapen. In de juwelierszaak lagen een wapen van het juwelierspaar en een wapen van de overvallers.

Er zijn wel camerabeelden maar die geven niet direct uitsluitsel omdat het geen vloeiende beelden zijn. Er hingen meerdere camera's, maar die hebben ieder een stukje van de gebeurtenissen opgenomen en het geluid ontbreekt.

De eigenaar van juwelier Goldies haalt de vitrine van zijn zaak leeg. Beeld ANP
De eigenaar van juwelier Goldies haalt de vitrine van zijn zaak leeg.Beeld ANP

Zelfverdediging
Op basis van filmbeelden en verhoren van de juwelier en zijn vrouw concludeerde de politie dat er geschoten is uit zelfverdediging. 'De handelswijze lijkt op een gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging', zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen.

Wie op wie geschoten heeft en hoeveel schoten er gelost zijn, is nog niet duidelijk. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid geven over wat er precies is gebeurd.

Bij de politie bestaat het 'vermoeden' dat zij geen vuurwapenvergunning hebben. Als dat zo is, worden ze misschien vervolgd voor verboden wapenbezit, maar niet voor doodslag, als ze inderdaad uit noodweer schoten. Het OM benadrukte zondag dat het nog geen besluit heeft genomen of het juweliersechtpaar wordt vervolgd. Ook de conclusie 'noodweer' is niet definitief gesteld, zei een woordvoerder. Het onderzoek loopt nog, liet hij weten.

Demonstratie
Een groep van ongeveer twintig demonstranten gingen vanavond in Deurne de straat op Ze richtten hun pijlen op het juweliersechtpaar uit die plaats, dat vrijdag twee overvallers zou hebben doodgeschoten. De demonstratie verliep rustig en er is niemand opgepakt, aldus een politiewoordvoerster.

De betogers hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Nederlands rechtssysteem faalt' en 'Marina is geen held', over de juweliersvrouw. 'Omstanders reageren op de demonstranten. We zijn alert, we houden het in de gaten en willen voorkomen dat er nog meer mensen op af komen. Daar is niemand bij gebaat', zei een politiewoordvoerster.

Zaterdagavond was er een demonstratie in Eindhoven. Een van de twee dode overvallers was een 20-jarige man uit die stad. De identiteit van de tweede overvaller staat nog niet vast.

Vrouw was niet thuis
De overval vond vrijdag rond tien over halfzes 's avonds plaats. De juwelier was met zijn vrouw in de zaak aanwezig toen de overvallers de winkel binnenkwamen. De juwelier heeft hen zelf binnengelaten via de zogeheten 'sluis', waarna een worsteling plaatsvond. Eerdere berichten dat de vrouw de overval thuis op camerabeelden zag gebeuren, zijn door de politie weersproken. Ook het bericht dat hun dochter in de winkel aanwezig zou zijn, klopt niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden