Onderzoek betogingen tegen Israël

Minister Ernst Hirsch Ballin van justitie gaat bij de politie na wat er precies is geroepen tijdens de afgelopen demonstraties tegen Israël. Hij bekijkt verder wat de politie en het Openbaar Ministerie daartegen hebben gedaan.

Hirsch Ballin reageert hiermee op een brief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en kamervragen van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Voorlopig gaat het om een ’pure inventarisatie', aldus een woordvoerder van het ministerie van justitie.

In de brief zegt het CIDI te vrezen dat ’de politie in de grote steden niet of nauwelijks optreedt uit angst voor gewelddadige demonstranten en geen arrestaties durft te verrichten uit angst voor escalatie.’ De PVV heeft de minister vragen gesteld naar aanleiding van ’slap politieoptreden tegen Arabische straatterroristen in Rotterdam.’

Vrijdag staat een nieuwe demonstratie gepland in Rotterdam. „We grijpen in als het uit de hand loopt”, laat een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond weten. „Dat wijkt niet af van onze normale aanpak. Bij vorige demonstraties zijn geen aanhoudingen verricht. Als er al dingen geroepen zijn, is dat blijkbaar gebeurd toen er geen politie in de buurt was.”

De antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur juicht het initiatief van de minister toe. Maar de organisatie vindt dat racistische uitspraken over moslims en Arabieren ook bij het onderzoek van justitie betrokken moeten worden. Volgens de stichting zijn naar aanleiding van de strijd in Gaza ook racistische uitlatingen gedaan over die groepen.

Eerder werd duidelijk dat de bekende strafpleiter Bram Moszkowicz bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan heeft tegen de SP-Kamerleden Van Bommel en Karabulut. Volgens de advocaat hebben de twee zich tijdens een recente pro-Hamasbetoging schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld.

Van Bommel en Karabulut hebben zich niet gedistantieerd van racistische leuzen, aldus Moszkowicz. Ook werd tijdens de betoging opgeroepen tot een intifada, een begrip dat voor Palestijnen is verbonden met geweld tegen Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden