Onderzoek: Autisme heeft ook voordelen

Een autistische man maakt een kralenketting. Beeld AFP
Een autistische man maakt een kralenketting.Beeld AFP

De volwassen mannelijke autist heeft een aantal afwijkende persoonlijkheidskenmerken die, anders dan vaak gedacht, juist heel positief kunnen uitpakken. Dat stellen psychologen en psychiaters in een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Ze vergelijken daarin het temperament en karakter van een groep volwassen mannen met autisme - van klassiek autisme tot asperger en pdd-nos - met een groep 'gewone' mannen.

Edwin Kreulen

Autisten scoren anders op een aantal persoonlijkheidskenmerken: ze zijn doorgaans minder sociaal, nemen minder snel het heft in eigen handen en vermijden sneller risico's en prikkels. Voor zover die trekken al bekend zijn, worden ze doorgaans negatief uitgelegd, zeggen de onderzoekers. Wie minder sociaal is, kan ook beter alleen functioneren. En wie minder snel het heft in eigen hand neemt, voegt zich sneller naar anderen en volgt orders op. "We kunnen niet allemaal leiders zijn en leiders hebben volgers nodig", schrijven de psychologen.

Monotoon werk
Volgens jeugdpsychiater Pieter de Nijs van het Erasmus Medisch Centrum in Amsterdam, een van de auteurs, is die conclusie niet alleen bedoeld om eens iets aardigs te zeggen over autisten. "Als het gaat om bijvoorbeeld bemiddelen bij werk, dan kan het heel goed zijn erop te wijzen dat iemand weinig prikkels zoekt en dus het liefst saai en monotoon werk uitvoert, wat anderen sneller zullen laten liggen." Over autisme bestaan nog steeds veel vooroordelen, zegt De Nijs. "Men denkt vaak dat deze mensen weinig contact maken. Maar dat is lang niet altijd zo, soms maken ze zelfs te veel contact."

Ook voor bijvoorbeeld partners van mannen die op volwassen leeftijd de diagnose autisme krijgen, kunnen deze conclusies een uitkomst zijn. "Behalve erkenning is zo'n diagnose vaak iets waar men aan moet wennen. Je gaat je partner anders bekijken en voor de relatie is het goed als daar ook iets positiefs bij zit."

Geldt niet voor vrouwen
Op twee punten is er geen verschil tussen autisten en anderen: beide groepen zijn even volhardend en hebben evenveel waardering voor de invloed van spiritualiteit.

Autisten verschillen overigens onderling sterk van persoonlijkheid. Ook gaan de conclusies niet op voor vrouwen, bij wie autisme waarschijnlijk anders uitpakt.

undefined

Autistische stoornissen
Op basis van Brits onderzoek gaan veel mensen ervan uit dat in Nederland ruim een op de honderd mensen leidt aan autisme, vermoedelijk een afwijking in de informatievoorziening in de hersenen. Behalve klassiek autisme onderscheiden psychiaters twee andere varianten. Mensen met het syndroom van Asperger - de grootste groep autisten - kunnen doorgaans cognitief beter meekomen dan klassieke autisten. Daarnaast is er nog pdd-nos, een soort restcategorie van mensen die wel de symptomen hebben van klassiek autisme, maar toch niet direct daaronder vallen. Deze drie categorieën lopen in de praktijk nogal door elkaar heen en daarom spreekt het nieuwe handboek voor de psychiatrie, de DSM-5, vanaf volgend jaar alleen nog over 'stoornissen in het autistisch spectrum'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden