Onderzoek: Atheïst is het minst betrouwbaar

Bus in Canada. © Atheist Bus Canada

Atheïsten worden over het algemeen gezien als onbetrouwbare mensen. Ze scoren net zo laag op de schaal van betrouwbaarheid als criminelen en verkrachters. Religieuzen, feministen en homoseksuelen genieten fors meer aanzien.

Dat concludeert een groep wetenschappers rond de Canadese psycholoog Will Gervais. Ze publiceren hun opmerkelijke vinding deze maand in het tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology.

Religiositeit zou alom gelden als een teken van betrouwbaarheid. Omdat de meeste mensen veel waarde hechten aan betrouwbaarheid, vormen atheïsten de minst geaccepteerde minderheidsgroepering. Ze scoren slechter dan andere etnische en religieuze minderheden.

Seculiere Canada
Het principe zou gelden in alle regio's met religieuze meerderheden - ergo: in het overgrote gedeelte van de wereld. Ontkerkelijking speelt slechts een kleine rol. Ook hoogopgeleide mensen in het sterk seculiere Canada koesteren wantrouwen jegens atheïsten, merken Gervais en zijn collega's op.

De wetenschappers lieten hun proefpersonen onder meer oordelen over een fictieve situatie. Daarbij botst een man met zijn auto tegen een geparkeerd busje en neemt hij vervolgens geld weg uit een portemonnee die hij op straat heeft gevonden.

De proefpersonen moesten de man - een leraar - vervolgens identificeren. Was hij enkel docent of was hij behalve docent ook christen, moslim, verkrachter of athëist? Volgens de meeste geënqueteerden was hij docent en atheïst. De groep die hem docent en verkrachter noemde, was aanzienlijk kleiner.

Volgens een onderzoek uit 2006 zijn atheïsten ook de minst geaccepteerde minderheidsgroepering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden