Onderzoek 'antiwesterse' Islamitische Universiteit

Een Kamermeerderheid zal minister Bussemaker van onderwijs vandaag vragen de onderwijskwaliteit te onderzoeken op de Islamitische Universiteit Rotterdam. De rector van die universiteit is al enige tijd in opspraak vanwege uitspraken die antiwesters lijken te zijn bedoeld. Het bestuur van de universiteit, die onder meer opleidt tot geestelijk verzorger, heeft geen afstand genomen van de uitspraken.

Rector Akgündüz noemde in oktober vorig jaar tegenstanders van de Turkse premier Erdogan 'goddelozen'. Eerder heeft dezelfde rector, zelf soennitisch, geschreven dat samenleven met alevieten onmogelijk is. "Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven." Die uitspraken waren aanleiding voor de Nederlandse alevitische vereniging Hak Der om aangifte te doen van smaad door Akgündüz.

Die aangifte kan reden zijn voor verder onderzoek naar het bestuurlijk handelen op de universiteit. Het CDA is beducht voor 'een tweede Ibn Ghaldoun', aldus Kamerlid Michel Rog. Rog wil dat de minister een onafhankelijk onderzoek gelast naar alle aspecten van de opleiding. Dat is ook de wens van de PvdA. "Die uitspraken zijn een rector onwaardig", zegt Kamerlid Mohandis. "Ik vind het belangrijk om te weten: is de onderwijskwaliteit op die universiteit in het geding?"

De VVD wil verdergaan dan PvdA en CDA. Voor de VVD is sluiting van de universiteit nu aan de orde. Dat zei Kamerlid Duisenberg gisteren. "Hij trekt wel erg ferme conclusies", zegt het CDA. "De uitspraken van Duisenberg van de VVD rieken naar verkiezingskoorts", zegt Mohandis namens de PvdA. "Sluiting gaat mij nu te ver."

pagina 21 Commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden