Onderzoek: Anne Frank mogelijk toch niet verraden

Onderzoek van de Anne Frank Stichting werpt nieuw licht op de arrestatie van Anne en zeven andere onderduikers in het Achterhuis. Mogelijk heeft fraude met voedselbonnen of illegale arbeid een rol gespeeld. De stichting heeft de resultaten gisteravond bekendgemaakt.

Centraal stond de vraag op grond van welke informatie de Duitsers het pand binnenvielen en waarom daar. Tot nu toe werd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen achter de boekenkast met daarachter de toegangsdeur tot het Achterhuis werden verraden.

Misschien zocht de Duitse staatsinlichtingendienst in het pand illegale arbeiders of bonnen en vonden de agenten toen pas het spoor van Anne en de zeven andere onderduikers. Dat er ruim twee uur tussen aankomst en vertrek van de politie zat en dat het pand in de tussentijd niet bewaakt was, noemt onderzoeker Gertjan Broek opmerkelijk.

Hij bestudeerde Annes dagboeknotities uit maart 1944, die voor dit onderwerp niet eerder als bron waren benut. Vanaf 10 maart schreef ze over de arrestatie van twee handelaren in distributiebonnen. "Daar B. en D. opgepakt zijn, hebben wij geen bonnen." Politierapporten uit de woonplaatsen van de twee tonen aan dat ze goed ingelicht was. Na twee weken voorarrest volgde op 22 maart hun vrijlating. Anne noteerde de volgende dag al: "B. & D. zijn uit de gevangenis ontslagen." Zo nauwgezet volgde ze de kwestie.

"Verraad als uitgangspunt leverde ondanks tientallen jaren onderzoek geen resultaat op", aldus directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting. "Ons onderzoek weerlegt de mogelijkheid van verraad niet, maar laat zien dat ook andere scenario's in ogenschouw genomen moeten worden."

In februari 1945 stierf Anne Frank - vijftien jaar oud - in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden