Onderzoek: aanpak MH17-crisis verliep in begin onnodig moeizaam

Tjibbe Joustra tijdens de presentatie van het MH17-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Beeld EPA
Tjibbe Joustra tijdens de presentatie van het MH17-rapport van de Onderzoeksraad voor VeiligheidBeeld EPA

De aanpak van de ramp met vlucht MH17 door de Nederlandse autoriteiten verliep in het begin onnodig moeizaam en complex. Nabestaanden waren over het algemeen ontevreden over de eerste opvang door de overheid, over de nazorg zijn ze wel positief.

Dat blijkt uit een evaluatie door een team van onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het rapport is woensdag naar buiten gebracht.

De nationale organisatie voor crisisbeheersing was onvoldoende gericht op samenwerking met de betrokken organisaties en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat geldt ook voor de onderlinge samenwerking.

Volgens de onderzoekers trok de organisatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de eerste dagen te veel naar zich toe. Na de eerste dagen verbeterde de samenwerking, 'waardoor alle partijen hun bijdrage konden leveren.'

Nabestaanden
Ook nabestaanden ervoeren een gebrekkige coördinatie. Veel betrokkenen gaven aan dat ze soms wel erg veel informatie van de overheid ontvingen en dat veel van die informatie dubbel was. Ook klaagden zij over het gemis van een formele bevestiging van een overlijden.

Enkele incidenten in de communicatie naar en met nabestaanden vergrootten het leed. Ook bij de repatriëring en identificatie van slachtoffers en hun bezittingen zijn dingen mis gegaan, aldus de onderzoekers. De dag van nationale rouw was voor nabestaanden echter een positief kantelpunt in hun waardering van de nazorg door de overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden