Onderzoek aanpak meeuwen mag

overlast | De rechter verbood bestrijding van de beschermde diersoort, maar de Raad van State keurt onderzoek naar bestrijding nu toch goed.

CHARLOT VERLOUW en REDACTIE BINNENLAND

Meeuwenoverlast: volgens de gemeenten Haarlem, Leiden en Alkmaar is het een groot probleem. Daarom willen zij de dieren bestrijden, maar dat mag niet volgens de flora- en faunawet. De meeuw is immers een beschermde diersoort. Dankzij een uitspraak van de Raad van State gisteren mogen ze nu toch onderzoek doen naar bestrijdingsmethoden, zoals nesten weghalen of eieren behandelen zodat ze niet uitkomen.

De gemeenten hadden in 2014 een ontheffing van de faunawetgekregen, waardoor zulk onderzoek mogelijk is. Maar vorig jaar maakte de Amsterdamse rechtbank die ontheffing ongedaan. Nu is dat oordeel door de Raad van State vernietigd. De ontheffing loopt tot januari 2017. Als de gemeenten tijdens het volgende broedseizoen het onderzoek uit willen voeren, dan hebben ze een nieuwe ontheffing nodig. Die zullen ze zeker aanvragen, zegt Wouter Kraakman, woordvoerder van de gemeente Alkmaar. "Met deze uitspraak van de Raad van State maken we meer kans."

Belachelijk, vindt Pauline de Jong van de Stichting Faunabescherming. Samen met de Vogelwerkgroep Alkmaar wonnen zij de rechtszaak over de ontheffing in april 2015. "Er zijn genoeg methoden om de overlast tegen te gaan zonder dat je ingrijpt in de populatie, dat zou genoeg moeten zijn. Span bijvoorbeeld lijnen over platte daken zodat ze daar niet gaan broeden, of gebruik dikkere vuilniszakken." De gemeente Alkmaar neemt al dergelijke maatregelen: zo wordt het vuilnis vaker opgehaald, zijn er ondergrondse vuilcontainers geplaatst en hangt er een nestkast aan het Stadskantoor voor een slechtvalk, de natuurlijke vijand van de meeuw.

Maar het is voor de gemeente niet genoeg, in het broedseizoen komen maandelijks tientallen klachten binnen. Daarnaast acht de Raad van State het onderzoek gerechtvaardigd omdat de meeuwenpopulatie buiten de gemeenten stabiel genoeg zou blijven.

Meeuwenonderzoeker Kees Camphuysen schaart zich achter de Faunabescherming. Volgens hem is de meeuwenpopulatie verre van stabiel. Bovendien werkt nestbeheer niet tegen overlast. "Als een ei niet uitkomt blijft de meeuw alleen maar langer zitten, of hij komt het volgende jaar terug." Camphuysen benadrukt dat voorkomen beter werkt. "Bijvoorbeeld door afval van de straat te houden en broedplekken onaantrekkelijk te maken. Maar nesten weghalen heeft echt geen zin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden