Update

Onderwijstop verdient ruim boven de norm

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Ten minste 59 bestuurders en 3 ex-bestuurders van onderwijsinstellingen hebben afgelopen jaar meer salaris gekregen dan de publicatienorm voor topinkomens in de semi-publieke sector. De Algemene Onderwijsbond (AOb) bekeek in alle jaarverslagen van instellingen voor middelbaar-, hoger- en wetenschappelijk onderwijs de bezoldigingen van de bestuurders. De lijst is vandaag openbaar gemaakt.

Absolute grootverdiener is voormalig bestuursvoorzitter Klaas Koops van mbo-instelling het Friesland College. Koops vertrok daar 1 september 2010, zijn totale salaris bedroeg ruim 5,5 ton. Dat bedrag is inclusief de vertrekregeling.

Oorspronkelijk zou Koops nog meer ontvangen, maar daar stak het ministerie van Onderwijs vorig jaar een stokje voor.

Bovenaan de lijst van huidige bestuurders staat bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit met een totaal salaris van ruim 3,5 ton per jaar.

Salaris Dijkhuizen volgend jaar gematigd
De Wageningen Universiteit zegt zich te houden aan eerder gemaakte afspraken en daardoor komt het salaris van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen boven de publicatienorm uit voor topinkomens in de semi-publieke sector. 'De afspraken zijn gemaakt toen hij aantrad en we gaan het contract niet tussendoor openbreken. De bezoldiging van Dijkhuizen wordt volgend jaar wel gematigd, want dan zijn er nieuwe onderhandelingen geweest', aldus de woordvoerder. Hij kan nog niet aangeven wat zijn salaris dan gaat worden.

Maximaal 193.000 euro
De regering heeft een afspraak liggen dat bestuurders in de publieke en semi-publieke sector niet meer mogen verdienen dan 193.000 euro. Omdat bleek dat dit salaris meer dan eens fors overschreden werd, ligt er nu een voorstel in de Tweede Kamer om topfunctionarissen een maximaal salaris van 224.000 euro toe te kennen, inclusief pensioen en andere voorzieningen, maar exclusief een vertrekregeling.

De AOb noemt dat een bizar voorstel. 'Het beloningsplafond zou echt de limiet moeten zijn. Met name de vertrekregelingen zijn nu geregeld exorbitant hoog.' Als bestuurders meer dan de norm verdienen, kan het ministerie van Onderwijs de instelling korten op de bijdrage. 'Dat zou eigenlijk teruggevorderd moeten worden van de betreffende bestuurder. Op deze manier wordt het onderwijs nog eens gekort', aldus de AOb-woordvoerder.

'Hele onderwijs gekort behalve bestuurder'
'Iedereen wordt gekort in het onderwijs, maar de bestuurders vullen nog steeds hun zakken met geld van de belastingbetaler.' Dat zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

De studentenorganisatie noemt de lijst van grootverdieners in het onderwijs in schril contrast staan met de aangekondigde bezuinigingen.

Het ISO is blij met het voorstel van de Tweede Kamer om de salarissen te maximeren en hoopt dat de wet snel aangenomen wordt. 'Meer geld naar het onderwijs en minder naar de bestuurders', stelt Hameleers.

'Bezuinig op salaris bestuur'
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zegt te schrikken van de hoogte van de bezoldigingen en het aantal bestuurders dat boven de norm zit. 'Als studenten moeten inleveren door de bezuinigingen, dan moet het graaien in de top ook afgelopen zijn', aldus LSVb-voorzitter Pascal ten Have. 'Het lijkt me duidelijk dat we weten waar bezuinigd kan worden in het onderwijs: bij het salaris van het bestuur. Alsof je beter gaat werken als je 3 ton in plaats van 1 ton verdient.'

'Meer slagvaardigheid overheid'
De overheid staat veel te veel op afstand, waardoor de bestuurders in het onderwijs zich de elite en de eigenaren wanen. Dat vindt PVV-Kamerlid Harm Beertema. 'Ik wil veel meer slagvaardigheid zien van de minister om deze bestuurders tot de orde te kunnen roepen. Er moet eindelijk een besluit komen om de salarissen van topbestuurders te begrenzen.'

Volgens Beertema wordt veel te weinig rekening gehouden met docenten, studenten en scholieren. 'Dat is waar het onderwijs om moet draaien, niet om een hoog salaris. Hoeveel brutaal nepotisme kunnen we verdragen, vraag ik me af.'

Bekijk hier de lijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden