Onderwijsstaking: de grootste tot nu toe

Van onze onderwijsredactie

"Ritzen zegt wel dat een wachtgeldverlaging onontkoombaar is om de salarissen te verhogen, maar deze staking is een steun in onze rug" , aldus NGL-voorzitter Gerard Moll na afloop van de massale protestbijeenkomst. "Nu zal hij toch moeten gaan nadenken" , vulde Abop-voorzitter Ella Vogelaar aan. PCO-voorzitter Evert de Jong waarschuwde dat er meer acties zullen volgen als Ritzen voet bij stuk houdt. "We sluiten een boycot van de vernieuwingen in het onderwijs niet uit."

Het onderwijs heeft gisteren de grootste staking in zijn geschiedenis beleefd. Ongeveer 35 000 leraren, concierges, administratief personeel en praktijkles-assistenten namen de trein naar Utrecht voor een demonstratieve bijeenkomst.

Stadion Galgenwaard, goed voor 20 000 zitplaatsen, bleek te klein. De duizenden die er niet meer in konden, verdrongen zich voor een videoscherm. Dat leidde tot benauwende taferelen, met als gevolg dat velen teleurgesteld het terrein verlieten.

Getooid met een nieuwe actie-accessoire, een witte plastic haarband die de neiging had voor de scanderende keel te zakken, waren de stakers in optocht van station naar stadion getrokken. De redenen om de wandeltocht van drie kwartier te ondernemen bleken uiteen te lopen. Een basisschoolteam met het spandoek 'Wij zoeken invallers', maakte zich vooral sterk voor het intrekken van de 10 procent salariskorting op invalleerkrachten. Een wat oudere man droeg een bordje 'WIISO, sowieso', een protest tegen een salariskorting voor het gehele onderwijspersoneel. Een jonge leerkracht liep onder het spandoek: 'Alle aanvangssalarissen omhoog'. De overige twee eisen van de bonden, een salarisverhoging voor onderwijsondersteunend personeel en verkorting van de carrierelijnen, bleken moeilijker in pakkende teksten vast te leggen.

'Schizofreen beleid'

In Galgenwaard kraakte NGL-voorzitter Moll de 'schizofrenie' van het overheidsbeleid. Het kabinet stelt 633 miljoen gulden voor salarisverbeteringen beschikbaar, genoeg om aan de wensen van de bonden tegemoet te komen. Maar het kabinet wil het bedrag aan selectieve loonsverbeteringen besteden, bijvoorbeeld voor leraren in tekortvakken. "Wij willen geen individueel beloningssysteem, maar een beter salarissysteem voor iedereen" , aldus Moll.

Abop-voorzitter Ella Vogelaar ging in op kritiek van minister Ritzen, dat de bonden via een staking onderhandelen in plaats van in 'open en constructief overleg', dat nog moet plaatsvinden. Zij stelde dat 633 miljoen gulden inderdaad niet niks is en zeker de moeite van het onderhandelen waard. "Maar hoe open en constructief is het van de minister om de onderhandelingen te beginnen met chantage? Want dat is het is toch: zonder inleveren van ons wachtgeld geen salarisverbetering."

Werkgelegenheid

Vogelaar wees erop dat de wachtgelden niet voor niets hoger zijn dan een ww-uitkering. "Wallage en Ritzen praten veel over het geringe verschil tussen werken en wachtgelden. Maar het voornaamste probleem is de werkgelegenheid in het onderwijs. En daarmee gaat het nog slechter als Ritzen en Wallage de voorgestelde bezuinigingen voor kleine scholen en het voortgezet onderwijs erdoor weten te drukken. Dat gaat 1 000 arbeidsplaatsen kosten."

Op het voetbalveld onder het podium waren enkele kampeertentjes opgezet. Een stil protest tegen de uitspraak van staatssecretaris Wallage, die in een interview met deze krant twee soorten leraren onderscheidde: harde werkers en zij die op vrijdagmiddag niet weten hoe snel ze op de camping moeten komen. "Alle leraren werken hard" , kritiseerde Moll. "Mensen denken dat omdat er maar een soort staatssecretaris is: die vooroordelen bewust in stand houdt en versterkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden