Onderwijsraad maakt zich hard voor academici

(Novum) - Leraren met een academische achtergrond moeten meer carrierèperspectief krijgen. Dat stelt secretaris Adrie van der Rest van de Onderwijsraad vrijdag. Docenten moeten zich volgens de raad als specialist kunnen ontwikkelen op een bepaald gebied. Volgens de Onderwijsbond CNV daalt het kennisniveau bij leraren.

Wanneer zij zich specialiseren, moet dit volgens de Onderwijsraad tot uiting komen in hun salaris. Nu kunnen docenten vaak alleen meer verdienen als ze in het management terechtkomen.

Volgens de Onderwijsbond CNV is het slecht gesteld met de kennis van docenten. Dit bleek uit een onderzoek onder ruim driehonderd leden van de bond. Volgens de Onderwijsbond vertrekken vooral veel academici uit het onderwijs en wordt er onvoldoende geïnvesteerd in de doorstroming.

Het dalende kennisniveau van leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs brengt ook bedrijven in de problemen, meldt de BedrijvenBond CNV. Ondernemingen kunnen volgens de bond door de teruglopende kwaliteit van het onderwijs op termijn geen gekwalificeerde werknemers meer vinden. De BedrijvenBond CNV wil dat ondernemingen vaker kennis uitwisselen met het onderwijs. "Leraren moeten bijvoorbeeld de tijd krijgen om bij bedrijven op bezoek te gaan en andersom", zegt voorzitter Jaap Jongejan van de Bedrijvenbond CNV.

Het kabinet heeft volgens de Onderwijsbond CNV het geld dat is vrijgemaakt voor onderwijs bijna geheel besteed aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten. "Ook het fundament van het onderwijs moet degelijk zijn", zegt woordvoerder Kees van Korthoven van de Onderwijsbond. De bond is van mening dat als het niveau van leraren daalt, dit gevolgen heeft voor het kennisniveau van de gehele samenleving.

De Onderwijsraad is op verzoek van de Tweede Kamer bezig met een advies voor minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA). In het advies wordt onder andere het carrièreperspectief van docenten opgenomen. Het advies wordt in augustus aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden