Onderwijsplan van nieuwe kabinet zet TU's jaren achterop

De auteur is voorzitter van de VSSD (Vereniging voor studie- en studentenbelangen te Delft)

Een reeds lang gekoesterde wens van de drie TU's om de studieduur voor technische studies te verlengen naar 5 jaar, leek aan het eind van de vorige kabinetsperiode eindelijk in vervulling te gaan, maar de komst van het paarse kabinet dreigt de deur naar cursusduurverlenging voor de komende 3 jaar stevig in het slot te gooien.

Enkele maanden geleden kwam het wetsvoorstel dat moest voorzien in de cursusduurverlenging voor technische studies (inclusief langer studiefinanciering) met een zeer positief advies uit de Raad van State. Het wetsvoorstel was het logische gevolg van een jarenlange sterke lobby uit het bedrijfsleven en een aantal rapporten van onafhankelijke onderzoeksorganisaties.

De TU's reageerden uiteraard opgetogen op het wetsvoorstel. Niet langer zouden officiële en daadwerkelijke studieduur een wereld van verschil zijn, Nederlandse ingenieurs konden weer mee in de internationale titulatuur en het teruglopen van studentenaantallen zou met een langere cursusduur/studiefinancieringsduur voorgoed verleden tijd zijn.

De verkiezingen in mei en de daaropvolgende kabinetsformatie gooiden echter roet in het eten. Het nieuwe regeerakkoord bevat bezuinigingen op hoger onderwijs in de vorm van een voorgenomen ingrijpende stelselherziening. Dit gaat lijnrecht in tegen de wensen van de TU's om al volgend jaar met de langere cursusduur te beginnen. Er staat nu immers eerst een grondig overleg over de stelselherziening (3 jaar bachelor en 2 jaar master) op het programma en het lijkt onwaarschijnlijk dat de TU's daar een voorproefje op mogen nemen. Een verandering, waarvoor vóór de vakantie nog een uiterst breed draagvlak in de politiek te vinden was, dreigt op deze manier door botte pech voorlopig niet door te gaan.

Ondertussen wordt de studiefinanciering wel in 1995 al teruggebracht tot 4 jaar. Dit betekent voor technische studenten, die door het overladen programma gemiddeld bijna zes jaar over hun studie doen, dat zij twee jaar lang een volledige beurs moeten lenen. Een student die in 1995 begint met een technische studie en ouders heeft in de lage of middeninkomensgroep, zal, nadat hij 6 jaar gestudeerd heeft een bedrag van in totaal 104 000 gulden moeten aflossen. Het aantal studenten dat Techniek gaat studeren zal met deze vooruitzichten de komende jaren alleen nog maar afnemen.

Opvallend is hoe weinig TU-bestuurders zich hebben laten horen in hun reactie op het regeerakkoord. Daar waar de VSNU uit naam van alle universiteiten wel heftig protesteerde, laten de TU's, met de grootste belangen op het gebied van de cursusduur, zich tot nu toe de kaas van het brood eten. De TU's zullen duidelijk moeten maken dat de argumenten voor een langere cursusduur door de komst van een nieuw kabinet niet zijn veranderd, dat deze argumenten en rapporten nog steeds unaniem wijzen naar een langere cursusduur en dat er niet gewacht kan worden op de eventuele herinrichting van het hoger onderwijs.

Wellicht kan het tij nog gekeerd worden, maar dan is het noodzakelijk dat de TU's alle zeilen bijzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden