Onderwijsonrust houdt aan: docent middelbare school dreigt nu ook met acties

Een docent geeft wiskundeles op het Koningin Wilhemina College in CulemborgBeeld Werry Crone

Er komt nog meer onrust in het onderwijs. Na de massaal stakende leraren in het basisonderwijs dreigen ook docenten in het voortgezet onderwijs met acties, nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn mislukt. Dinsdagochtend liepen de docentenvakbonden weg van de onderhandelingstafel met de VO-raad, de organisatie die de werkgevers vertegenwoordigt.

De werkgevers en werknemers kunnen het op twee belangrijke punten niet eens worden: een loonsverhoging en de aanpak om de werkdruk te verminderen voor docenten in het vmbo, havo, vwo en gymnasium.

Meteen na het mislukken van het overleg dreigden de vakbonden met acties, maar hoe deze eruit gaan zien en op wanneer deze plaatsvinden kunnen ze nog niets zeggen. “We maken zo snel mogelijk wereldkundig wat de plannen zijn”, zegt hoofdbestuurder voortgezet onderwijs Henrik de Moel van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Uit een peilingen die vakbond CNV de afgelopen periode hield bleek al dat een ruime meerderheid van de leden bereid is om actie te voeren. “De onderhandelingen liepen al moeizaam, vandaar dat we aan de leden hebben gevraagd of ze bereid zijn om actie te voeren”, zegt CNV-onderhandelaar Kyra Keybets.

Basisonderwijs

De actiedreiging op middelbare scholen komt bovenop de lopende stakingen in het basisonderwijs. Leerkrachten op basisscholen voeren al sinds oktober actie voor meer salaris en minder werkdruk. Vorige week nog legden bijna alle scholen voor basisonderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe het werk neer. Halverwege maart volgen basisscholen in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs begonnen in oktober vorig jaar en verliepen stroef. Zo eisen de vakbonden dat de salarissen van docenten met 3,5 procent omhoog gaan. Te veel, menen de werkgevers. Ze willen niet verder gaan dan maximaal 2,35 procent, aangezien dat in hun optiek marktconform is.

Lesuren

Een ander belangrijk twistpunt is de werkdruk. De vakbonden willen dat docenten maximaal twintig uur per week voor de klas staan zodat ze de rest van de tijd kunnen besteden aan voorbereiding van lessen. "Gemiddeld staan docenten nu zo’n 25 uur voor de klas, maar soms ook wel 29 uur. Dat leidt echt tot een alarmerend hoge werkdruk", zegt Keybets.  Volgens de VO-raad is het beperken van de lesuren geen goede oplossing, omdat minder lessen op andere plekken juist zou leiden tot weer meer werkdruk.

Anders dan in het basisonderwijs trekken werkgevers en werknemers in het voortgezet  onderwijs niet gelijk op. Dit tot teleurstelling van De Moel. “Ik had gehoopt dat de eensgezindheid waarmee de sociale partners in het primair onderwijs richting Den Haag optrekken voor een andere opstelling zou zorgen bij de VO-raad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden