'Onderwijsclubs minder snel uit elkaar gespeeld'

Sjoerd Slagter: Nieuwe vereniging geeft schoolbesturen betere onderhandelingspositie in Den Haag

"Ze krijgen wat ze willen", zegt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad. Met 'ze' doelt hij op al die politici die maar weinig ophebben met die VO-raad. En met 'wat ze willen' bedoelt hij dat de VO-raad verdwijnt en vervangen wordt door een nieuwe vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs.

Want de VO-raad en soortgelijke clubs van schoolbesturen in andere sectoren zijn niet erg populair in Den Haag. Ze zouden als een soort superschoolbestuur fungeren, veel te grootschalig, met veel te veel macht en veel te ver verwijderd van het klaslokaal.

Ten onrechte, zegt Slagter. "Wij zijn gewoon een vereniging, met schoolbesturen als lid. En die betalen contributie voor zaken die wij als vereniging beter kunnen dan ieder bestuur afzonderlijk. Zoals de behartiging van hun belangen in Den Haag." Maar inderdaad, het kán efficiënter, vervolgt Slagter. Want veel schoolbesturen zijn niet alleen lid van de VO-raad, maar ook van een van de zeven naar denominatie verdeelde besturenclubs, zoals de katholieke VKO of de protestantse Besturenraad. De nieuwe 'vereniging VO' maakt de andere besturenclubs niet overbodig, maar gaat wel efficiënter werken.

Waarom is dit nodig?
"Niet zozeer omdat Den Haag het wil, maar omdat onze leden er om vragen. Die moeten op de centen letten, ook op de prijs van lidmaatschappen. De leden hebben dit afgedwongen. Maar het gaat er ook om dat we één geluid laten horen. Dat is harder nodig dan ooit. Want het kabinet zegt weliswaar dat het niet bezuinigt op onderwijs, wij zien iets anders."

De VO-raad was toch al bedoeld om dat ene geluid te laten horen? Waarom is dat niet gelukt?
"Het heeft langer geduurd dan we dachten. De bestaande besturenorganisaties hadden een stevige voedingsbodem, men hechtte erg aan het eigen geluid.

"Maar het werkt niet als al die zeven organisaties op bezoek gaan bij de Tweede Kamer en het ministerie. En dan kritiek naar buiten brengen op wat wij als VO-raad hebben afgesproken. Kritiek die wij soms delen hoor, maar in onderhandelingen met het ministerie krijg je nu eenmaal niet altijd je zin. Met die ene vereniging worden we minder snel uit elkaar gespeeld."

Maar het ene schoolbestuur heeft andere belangen dan het andere. Waarom gaat het nu wel lukken met dat ene geluid?
"Die verschillen bestaan inderdaad. Neem de reformatorische scholen. Het kabinet wil dat die niet langer homoseksuele leraren kunnen weren, en daar hebben zij moeite mee. Waarom zouden wij dat standpunt niet namens die scholen over het voetlicht kunnen brengen?"

Het zou pas echt efficiënt zijn als al die besturenclubs zich opheffen. Gaat dat gebeuren?
"Sommige misschien wel. Maar er blijft ruimte voor dienstverlening op het gebied van de eigen geloofsovertuiging. De reformatorische besturenvereniging zal zich daarom nooit opheffen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden