Onderwijsbonden NGL en Abop gaan samenwerken

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Het Nederlands Genootschap van Leraren en de bij de FNV aangesloten Algemene bond van onderwijspersoneel gaan nauw samenwerken. Vrijdag bleken in Utrecht slechts zeven NGLleden tegen, donderdag in Den Haag steunden de Abopleden de samenwerking met algemene stemmen.

De kloof tussen het wat chique NGL en de 'rooie' Abop leek ooit onoverbrugbaar. Toen bestond het NGL nog uitsluitend uit eerstegraads leraren, die dus aan de universiteit hadden gestudeerd, nu nog slechts het merendeel van hen. Bij de Abop, die voordat de FNV gevormd was al bij het NVV was aangesloten, waren ook gewone onderwijzers lid en de leraren uit het voortgezet onderwijs die niet wetenschappelijk waren opgeleid, de tweede- en derdegraders.

De eerstegraders kregen (en krijgen) niet alleen een hoger salaris en de beste leerlingen, zij hoefden ook minder lesuren te geven dan de tweede- en derdegraders. Dat gaf ook in scholen, waar NGL- en Abop leden collega's zijn, scheve ogen.

De tegenstellingen tussen beide bonden kwamen het hevigst aan het licht bij de discussies over de middenschool, waarbij de Abop fel voor was en het NGL mordicus tegen. Allerlei ontwikkelingen, zoals het einde van middenschooldiscussie door de invoering van de basisvorming, hebben de pijn verzacht. Nog altijd zijn er cultuurverschillen, waaronder dat de Abop in het openbaar over samenwerking discussieert en het NGL in beslotenheid.

Maar doordat de rechtspositie van leerkrachten steeds meer op die van andere werknemers gaat lijken, vonden de besturen van beide bonden de tijd rijp voor samenwerking. Landelijk opereren is voor betrekkelijk kleine organisaties te doen, voor de diverse plaatselijke onderhandelingen en de afsluiting van collectieve arbeidsovereenkomsten met meer op werkgevers lijkende schoolbesturen voelt zelfs de Abop - met 49 000 leden de grootste - zich te klein. Het NGL heeft 22 000 leden.

De beide bonden gaan samenwerken in onder meer voorlichting, medezeggenschap, scholing en juridische dienstverlening. De overeenkomst geldt voor vijf jaar. Daarna zal worden gekeken of de samenwerking wordt voortgezet, wellicht in de vorm van een fusie. Ook de twee CNV-onderwijsbonden KOV en PCO werken inmiddels samen.

Over vijf jaar zullen waarschijnlijk zowel Abop als NGL een andere voorzitter hebben, terwijl de samenwerkingsovereenkomst nu bevorderd is door de goede verstandhouding tussen voorheen vormingsleider Ella Vogelaar en Gerard Moll. De laatste treedt in augustus af en wordt opnieuw leraar.

Tot zijn opvolger werd vrijdag de 44-jarige Walter Dresscher gekozen, die leraar geschiedenis en economie is aan Het Hoge Land College in Warffum. Vogelaar wordt waarschijnlijk de opvolger van vice-voorzitter Karin Adelmund van de FNV, die naar de Tweede Kamer vertrekt.

Een obstakel voor fusie is dat NGL en Abop in andere samenwerkingsverbanden opereren, zoals van vakcentrale en van centrale van overheidspersoneel. Een andere hindernis is dat het NGL vier aparte onderafdelingen per zuil heeft, die over identiteitskwesties spreken. De Abop kent iets dergelijks niet, de meeste leden werken bij het nietconfessioneel onderwijs.

NGL-voorzitter Moll vindt dat de overheid de zelfstandigheid van scholen niet te ver moet doorzetten, als het gaat om onderwijskundige zaken. Op de resultaten moet de overheid greep houden, betoogde hij in Utrecht, onder meer door landelijke exameneisen te blijven stellen en “een inspectie die inspecteert” te houden.

Moll zei deze opvattingen eerder geuit te hebben bij de Nederlands Protestants-Christelijke Schoolraad, met als gevolg dat zijn voorgenomen benoeming in dit gezelschap niet meer doorgaat.

Hij beschuldigde de Besturenraad PCO, die voorstander is van kwaliteitsbewaking per zuil, van deze verhindering: “De Besturenraad snoert procedureel iedereen de mond die andere opvattingen heeft.” Over de visitatiecommissie die de Besturenraad voor christelijke scholen wil opzetten, zei hij onder meer: “De verzuilde zorg is aandoenlijk, maar geen garantie voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is terug in de tijd. Om het trendy te zeggen: Het oer-DNA van de denominatie nieuw leven ingeblazen: Jurassic park.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden