Onderwijsbond: Scholen barsten van het geld

Van onze redactie onderwijs

amsterdam – De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil niets meer horen van schoolbesturen die geen geld hebben om een schoonmaker in te huren. De basisscholen hebben genoeg geld, stelt de onderwijsbond na eigen onderzoek.

Van alle sectoren in het onderwijs hebben de basisscholen het meeste geld. Negen van de tien schoolbesturen zijn zelfs zeer welvarend, concludeert de AOb uit gegevens van het ministerie van onderwijs. Samen hebben de 1272 besturen in het basisonderwijs 1,5 miljard euro op hun rekening. Vooral de protestants-christelijke schoolbesturen en scholen op het plattenland hebben een hoop geld achter de hand. De financiële gegevens van bijna alle scholen zijn vanaf gisteren op te zoeken op de website van de AOb.

Is 1,5 miljard veel? De AOb vindt van wel. De scholen mogen best reserves opbouwen, zegt de onderwijsbond, maar ze hebben te veel geld in kas en zouden het geld beter kunnen besteden aan een digitaal schoolbord, een cursus voor leerkrachten of het schoonmaken van de toiletten. Woordvoerder Robert Sikkes: „Wij hopen dat er nu een discussie komt binnen scholen over hun reserves. Leerkrachten weten vaak helemaal niets over de financiële mogelijkheden van hun school.”

Volgens het ministerie van onderwijs is er nog geen juiste manier om te bepalen of een schoolbestuur arm of rijk is. Het ministerie onderzoekt of besturen inderdaad te veel geld oppotten.

Schoolbesturen moeten forse reserves hebben, zegt Piet Monster, bestuurder van PCBO Rotterdam Zuid – met 29 scholen een van de grootste schoolbesturen in het primair onderwijs. „Bij conflictsituaties met personeel moeten we eventuele kosten wel kunnen dragen”, zegt hij. Het rendement van de spaargelden wordt bovendien voor onderwijsdoeleinden ingezet. Monster: „Wij exploiteren ook peuterspeelzalen. Met het rendement kunnen we die begroting rond maken.”

Sinds 2006 worden basisscholen op een andere manier gefinancierd: ze hoeven niet meer voor elke uitgave geld te vragen aan het ministerie, maar krijgen één pot geld. Op die manier zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun budget. Veel schoolbesturen zijn daardoor voorzichtig geworden met uitgaven, ziet Wim Bos van de Besturenraad, de organisatie voor het christelijk onderwijs. De welvaart van christelijke scholen komt niet door zuinigheid, benadrukt Bos, maar door giften van particulieren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden