Onderwijs moet stage waarmaken

In Den Haag wordt gediscusieerd over de toekomst van de maatschappelijke stage. Trouw stelt in het commentaar van 29 oktober dat deze stage een "minder wispelturige overheid" verdient, waarbij de nadruk wordt gelegd op de financiering. De discussie wordt te nauw gevoerd en lijkt scholen te ontslaan van hun maatschappelijke opdracht.

Onderwijs bereidt jongeren ook voor op hun rol als burger. De maatschappelijke stage is een uitstekende manier om leerlingen op een actieve manier kennis te laten maken met de wereld om zich heen. De minister faciliteert dit, door ruimte te bieden aan de stage in de richtlijnen voor de urennorm.

Een school mag maximaal dertig klokuren maatschappelijke stage als maatwerk meenemen in de berekening van de onderwijstijd. Daarmee geeft de minister ruimte, maar ook geld: dertig klokuren per jaar staat op de meeste scholen gelijk aan één lesuur aan een klas op jaarbasis. Dit leidt tot een besparing van rond de 1800 euro, een besparing die op de meeste scholen groter is dan de kosten voor de organisatie van de maatschappelijke stage.

Graag leg ik dan ook de bal bij de uitvoerders van de stage: de scholen zelf. Juist in een tijd waarin participatie en zelfredzaamheid hoogtij vieren, zullen leerlingen kennis nodig hebben van de wereld om hen heen. Het onderwijs zal deze ontwikkeling moeten vertalen naar een passend curriculum, met of zonder aanvullende financiering. De minister geeft ruimte, de scholen zijn aan zet.

Op onze school gaan wij dan ook zeker door met de maatschappelijke stage, vanuit onze opdracht en onze verantwoordelijkheid naar de leerling en de omgeving van de school. Een decreet uit Den Haag hebben wij daar niet voor nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden