Onderwijs / Leraren maken lesstof volgend jaar te zwaar

Havo en vwo-scholieren dreigen vanaf volgend schooljaar in de hogere klassen te zware lesstof te krijgen.

Docenten worden vrijer in het bepalen van de onderwerpen die in de klas aan de orde komen. Zij zijn van plan meer stof te behandelen dan voor het eindexamen nodig is, ontdekte het tweede fase adviespunt. Dit adviespunt onderzocht hoe scholen omgaan met de aanstaande herziening van de zogenoemde tweede fase, de lesstof in de bovenbouw van havo en vwo.

„We moeten oppassen dat zich straks niet een herhaling voordoet van de heftige protesten in 1999”, zegt woordvoerster Marlies van Tooren van het adviespunt. Toen trokken tienduizenden scholieren door de Haagse binnenstad uit protest tegen de invoering van de tweede fase. Zij vonden het vakkenpakket te zwaar. Dat is daarna aangepast.

Vanaf augustus wijzigt de tweede fase opnieuw. Nu nog krijgen bijvoorbeeld leerlingen die het profiel natuur en gezondheid gekozen hebben een lichte vorm van scheikunde en natuurkunde. Het profiel natuur en techniek biedt zwaardere lesstof in deze vakken. „Dat bleek voor scholen lastig organiseren, want de leerlingen moeten in aparte groepen, omdat de lesstof anders is”, zegt Van Tooren. Straks hoeft dit niet meer: de lesstof wordt hetzelfde. Ook de deelvakken in de moderne talen verdwijnen. Tegelijk krijgen scholen meer vrijheid bij de invulling van lessen en examenstof. Nu is die nog gedetailleerd beschreven, maar straks gaat dat veel globaler.

Het adviespunt merkte dat leraren straks de zwaardere variant van bijvoorbeeld natuur- en scheikunde blijven geven. Terwijl het aantal uren in deze vakken wordt teruggebracht. Van Tooren: „Maar docenten houden vaak vast aan dezelfde lesmethode, dezelfde boeken. Dat kan tot overladenheid voor de leerlingen leiden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden