’Onderwereldfiguren zijn de baas op de Wallen’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het oudste deel van Amsterdam gaat op de schop. Aanleiding daarvoor is de criminaliteit en verloedering die het Wallengebied nog steeds domineren. Een interview met burgemeester Job Cohen.

De Amsterdamse Wallen moeten veranderen. Het oudste deel van Amsterdam moet weer allure krijgen en aantrekkelijk worden voor ondernemers en toeristen.

Het Wallengebied moet het visitekaartje worden van de hoofdstad. In het voorstel ’Hart van Amsterdam, Strategienota Coalitieproject 1012’ (het cijfer slaat op het postcodegebied) staat dat de Wallen vrij moeten zijn van criminaliteit en verloedering. Het plan, dat vandaag officieel wordt gepresenteerd, is opgesteld door burgemeester Job Cohen, wethouder Lodewijk Asscher, stadsdeelvoorzitter Els Iping en stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof. Streven is onder meer het aantal prostitutieramen en coffeeshops te halveren. Cohen legt uit wat er aan de hand is in het Wallengebied.

Wat is de aanleiding voor deze voorstellen rondom het Wallengebied?

„Een belangrijke aanleiding is het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar bijzondere opsporingsmethoden onder leiding van wijlen PvdA-Kamerlid Maarten van Traa. Daaruit bleek dat de Wallen onbeheersbaar waren geworden voor politie, justitie en de gemeente. Het gebied wordt gedomineerd door criminelen. Veel onderwereldfiguren zijn daar de baas en er circuleert veel zwart geld in dat gebied. Dat komt niet terug naar Amsterdam, omdat het in handen blijft van die onderwereld. In dat gebied is sprake van een criminele infrastructuur.”

Hoe uit die onderwereld zich in dat gebied?

„Het is te toegankelijk geweest voor het vestigen van ondernemingen die criminaliteit aantrekken. Dat zijn bordelen, coffeeshops, smartshops, minisupermarktjes, gokhallen, souvenirwinkeltjes, seksshops- en bioscopen, geldwisselkantoren, sommige horeca en headshops waar gebruiksvoorwerpen voor softdrugsgebruik worden verkocht.

Delen van deze branches bieden criminelen een legale manier om hun geld wit te wassen. Bij sommige van deze zaken vragen we ons dan ook af of ze wel genoeg verdienen om de hoge huren te kunnen betalen. Om daar te kunnen blijven, moeten er dus andere inkomstenbronnen zijn. We vermoeden dat dit geld onder de oppervlakte blijft.

Daarbij komt dat dit gebied onbeheersbaar werd. Het was in handen van criminelen die hun zaakjes op een andere manier regelen dan toegestaan.”

Heeft de legalisering van de prostitutie geen soelaas geboden?

„Nee, die legalisering heeft niet gebracht wat we ervan hadden verwacht. Het was de bedoeling dat de prostituees zelfstandig en zelfredzaam zouden worden zonder dat ze onder druk of dwang zouden werken. Maar dat bleek niet zo te werken. Er is nog steeds sprake van vrouwenhandel, druk en dwang. Dat heeft zich bovendien verspreid over dat hele gebied. Het prostitutiegebied werd alsmaar groter. Een paar grote seksondernemers beheersten de ramen en we moeten ons blijven afvragen wat er precies in die panden gebeurt.”

Wat wil Amsterdam doen aan die criminaliteit en verloedering?

„De prostitutie wordt geconcentreerd in één zone: rondom de Oudezijds Achterburgwal. Het aantal ramen en coffeeshops wordt gehalveerd. Panden van seksondernemers worden opgekocht en opnieuw in de markt gezet met eventueel een andere bestemming.

De wet Bibob wordt toegepast bij de screening van ondernemers die een vergunning aanvragen. Wanneer blijkt dat die criminele banden hebben, worden die vergunningen geweigerd of ingetrokken. Het toezicht op overlast en criminaliteit wordt in bepaalde gedeelten verhevigd. Daarnaast wordt de openbare ruimte in dat deel van de stad opnieuw ingericht. De entree vanuit het Centraal Station gaat er helemaal anders uitzien. Dat noemen we de Rode Loper van Amsterdam.

Donkere, ontoegankelijke delen van de Wallen worden ontsloten, zodat het publiek ook daar zonder drempels door kan naar bijvoorbeeld Chinatown. Er wordt gekeken naar het aantal hotels en hun toegevoegde waarde, bijvoorbeeld op cultureel gebied. In het hele gebied gaan er vele, verschillende dingen gebeuren, als het aan de gemeente en het stadsdeel ligt. Het duurt nog zeker tien jaar voordat het klaar is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden