Onderwaterparkeren in Groningen

GRONINGEN - Het Damsterdiep wordt weer uitgegraven en onder het water komt een parkeergarage. Dat is een van de toekomstbeelden van de binnenstad die b. en w. van Groningen presenteren in de discussienota 'Hart in de stad'.

Het gedempte Damsterdiep -de entree naar de oostkant van de binnenstad- is volgens b. en w. een 'onduidelijk gebied'. Een flinke ingreep zou dit stuk stad evenwel grote allure kunnen opleveren, aldus de nota.

Door het uitgraven van de huidige brede parkeerstrook en van de Damsterkade -een zijstraat- ontstaat een verbinding met de Oosterhaven. Het water omsluit dan de deels karaktervolle bebouwing op deze plek, die zo haar eilandkarakter terugkrijgt.

Het eiland is een van de locaties waar b. en w. het binnenstedelijk wonen willen uitbreiden. Daarnaast zal er plaats zijn voor recreatie (ligplaatsen), kantoren en 'watersportgerelateerde bedrijvigheid'.

Om aan te geven hoe mooi het allemaal kan worden, toont de nota foto's van de bekende wijk Nyhavn in Kopenhagen met zijn historische, kleurige panden.

Verder wil het college onder meer de 'diepenring' rond de binnenstad verfraaien door de hoeveelheid parkeerplaatsen en het aantal woonboten te verminderen. En over het Zuiderdiep moet een tram gaan rijden.

In de nota wordt ook geschetst hoe het voorlopig verder moet met de Grote Markt. In 2001 maakte een referendum een eind aan het plan om de noordwand van de markt te slopen en te herbouwen op basis van een door rijksbouwmeester Jo Coenen ontwikkelde stedenbouwkundige visie.

Intussen hebben b. en w. de aandacht verlegd naar de oostwand van de Grote Markt, waar zij een cultuurcentrum plus parkeergarage willen realiseren.

In oktober volgend jaar wordt hierover een raadplegend referendum gehouden, besloot de gemeenteraad vorige maand. De inwoners hebben een paar maanden de tijd om met alternatieven te komen.

De raad bepaalt vervolgens welke voorstellen aan de bevolking worden voorgelegd, na advies van het Forum Grote Markt, een club van vijftig 'stadjers' die meedenkt over vernieuwing van de markt.

In hun stuk over de binnenstad wijzen b. en w. op het probleem van leegstand, het afnemende aantal bezoekers uit de regio en de relatief lage bestedingen en verblijfsduur per bezoeker. De positie van de stad wordt hierdoor bedreigd, stelt het college.

Tegelijk biedt de binnenstad ten opzichte van concurrerende centra iets dat elders 'niet op dezelfde manier' is te vinden, aldus de bestuurders. B. en w. kiezen dan ook voor 'versterking van uniciteit in nationaal opzicht'. Van belang daarbij is 'de beleving van een stedelijke sfeer'.

,,Veel centra richten zich op homogenisering, thematisering en privatisering en sluiten daarmee delen van het publieke leven uit. De Groninger binnenstad selecteert wat dat betreft juist niet. In de binnenstad ontmoet je gewenst of ongewenst, gezocht of toevallig andere mensen en nieuwe situaties. Daarmee is de binnenstad een weerspiegeling van de samenleving.''

De komende tijd kunnen bewoners, ondernemers, bezoekers en deskundigen op de plannen reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden