Ondertussen verovert de natuur je hart

BELINDA VAN DE GRAAF

Holland - NATUUR IN DE DELTA

Regie: Mark Verkerk. Met de stemmen van Bram van der Vlugt en Carice van Houten.

***

Wel eens dansende hazen gezien? Of gapende bevers? De makers van 'De Nieuwe Wildernis', de natuurfilm die met 700.000 bezoekers uitgroeide tot een bioscoophit, zijn terug. In 'Holland - Natuur in de Delta' komen ze opvallend dicht bij de dieren die het Hollandse rivierlandschap bevolken. We zweven door de lucht met de zeearend, glijden door het water met de stekelbaars en zijn getuige van het ontpoppen van een prachtig vlindertje, het pimpernelblauwtje.

Anders dan 'De Nieuwe Wildernis', die gesitueerd was tussen de konikpaarden in de Oostvaardersplassen en die onder meer de kritiek kreeg dat de mens uit het verhaal was gefilterd, laat de nieuwe documentaire de mens en zijn invloed op de natuur wel toe. Het gaat de filmmakers om onze veranderde omgang met die natuur.

We zouden, in plaats van alles in te dammen, meer oog hebben gekregen voor het openbreken van het land. We zouden het water niet langer als gevaar zien en ons hebben verbroederd met de natuur die een enorm herstellend vermogen bleek te hebben. Zo kwam de bever na lange tijd terug in het Nederlandse landschap, evenals de zeearend en het pimpernelblauwtje.

Bram van der Vlugt vertelt er over in voice-over, als een grootvader die zijn kleinkinderen voorleeest. Een beetje Sinterklazig ook. Carice van Houten, ambassadrice van het participerende Wereld Natuur Fonds, wisselt hem af. Prima stemacteurs, daar niet van, maar wat een saaie teksten hebben ze, vol gemeenplaatsen als 'Water is de adem van de aarde' of 'De spruiten van de zeearend groeien als kool.' Alsof je een langspeelplaat uit de jaren vijftig hoort, inclusief trompetgeschal.

Ondertussen verovert de bever je hart, een soort uit de kluiten gewassen marmot die zich traag in de modder laat zakken, maar ook met grote accuratesse een boom omknaagt, dammen bouwt, en zorgt voor nieuw leven in de poel. Het is een geruststellende gedachte dat alles zo perfect wordt uitgevoerd, en in elkaar grijpt in de natuur. Dat idee, dat we een geheel vormen, dat we allemaal kwetsbare wezens zijn, die niet zonder elkaar kunnen, lijkt ontleend aan het boeddhisme. Ja, dat is het. Boeddhisme in de Biesbosch. Zen in de uiterwaarden.

Vanaf donderdag in 150 bioscopen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden