Ondertussen op de hackathon: hoe de NSS-top Nederland koud laat

Hackers aan het werk. Beeld Trouw
Hackers aan het werk.Beeld Trouw

Een schimmig zaaltje, ergens in de buurt van Utrecht. Ongeveer veertig mensen doen mee aan de hackathon die de Utrecht Data School organiseert. Buiten schijnt de zon, maar deze mensen zitten liever achter hun beeldscherm om te onderzoeken hoe de NSS de gemoederen op sociale media bezig houdt.

Nienke Schipper

Er zijn zes groepen met verschillende projecten. De meesten zijn vooral op zoek naar de maatschappelijke context, want de de NSS top lijkt inhoudelijk totaal niet te leven bij het grote publiek. Het zijn vooral de kleine ongemakken waar mensen het online over hebben. Soms is er een opleving, bijvoorbeeld als Obama met zijn helikopter naar het Museumplein in Amsterdam vliegt: "Ik heb gezwaaid naar Obama". Verder lijkt het qua ongemakken nogal mee te vallen, de verwachte files en bijgaand gemopper blijven grotendeels uit.

Oprichter en universitair docent van de Utrecht Data School, Mirko Schäfer, vertelt dat op Twitter mensen misschien nog wel meer blijven hangen in hun eigen netwerk, dan in het echte leven. "Voor wat betreft de NSS," vertelt Schäfer, "zijn er globaal 4 netwerken te herkennen. Vooral de politie en de organisatoren zijn actief. Die laatsten zijn, kort door de bocht gezegd, de propaganda-accounts. Die doen vooral citymarketing rondom Den Haag. Verder herkennen we de delegatieleden. Die waren met name in de weken voorafgaand aan de top actief. Tot slot zijn er de demonstranten. Net kwamen er uit die, relatief kleine groep, berichten dat ze van de officiële demonstratielocatie werden afgevoerd in speciale busjes." Toch is het moeilijk om op basis van sociale media te voorspellen of er iets staat te gebeuren. "Dit is geen 'Haren,' de plek waar vorig jaar de Facebookrellen waren," zegt Schäfer.

Alle retweets over de NSS op basis van een grote selectie relevante steekwoorden, sinds ma 24 maart 10:00 uur. Beeld Buzzcapture
Alle retweets over de NSS op basis van een grote selectie relevante steekwoorden, sinds ma 24 maart 10:00 uur.Beeld Buzzcapture

De politie is ook aanwezig op de hackathon. "Dat lijkt tegenstrijdig," vertelt Henk van der Linden, landelijk projectleider social media, "de politie die een beetje tussen de hackers zit. Maar dat is het natuurlijk niet. Hackers zijn gewoon mensen die slimme dingen doen met computers en datasets. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook illegale dingen doen. Wij zijn hier omdat we er wat van willen leren. Het is eigenlijk de erkenning en dat er buiten de politie ook kennis zit."

Veel van wat de hackers in Utrecht doen is inderdaad wat de politie ook doet; surveilleren via sociale media. Zitten er ergens broeinesten, staat er iets te gebeuren? Vandaag lijkt het rustig te blijven. Op het hoogtepunt om half tien, toen Obama net was geland, werden er 4500 berichten gelijktijdig verzonden. Tegen vijf uur is dat teruggelopen naar 1500. Klachten zijn er ook niet echt, uit 60.000 geanalyseerde tweets komen maar 663 klachten die werkelijk te maken hebben met de top. Is dat veel? "Nee, niet echt," zegt data-analyste Jolien van Hekke. "Ik krijg niet echt de indruk dat de NSS-top echt leeft bij het Nederlandse publiek."

Aantal klachten naar onderwerp, gebaseerd op 663 klachten tot 13:00 uur. Beeld Neslihan Hazebroek & Jolien van Hekke
Aantal klachten naar onderwerp, gebaseerd op 663 klachten tot 13:00 uur.Beeld Neslihan Hazebroek & Jolien van Hekke
Aantal tweets over de NSS-top per uur. Beeld Buzzcapture
Aantal tweets over de NSS-top per uur.Beeld Buzzcapture

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden