Ondertussen in het Glazen Huis

De tussenstand zaterdagavond: ruim 3 miljoen euro.Beeld anp

De drie 3FM-dj's in het Glazen Huis lijken op weg naar weer een nieuw winstrecord. De actie Serious Request heeft na 3 dagen al ruim 3 miljoen euro opgeleverd. Dat is bijna een ton meer dan vorig jaar na de derde dag.

De dj's Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering sloten zich woensdagavond op in het Glazen Huis in Leeuwarden om geld op te halen voor de bestrijding van kindersterfte door diarree. De dj's maken non-stop radio en televisie en draaien verzoeknummers in ruil voor geld. Al die tijd mogen ze niets eten.

De actie leidt tot veel burgerinitiatieven, zoals de Santa Run, waarbij 1200 kerstmannen een rondje renden om geld in te zamelen. Maar ook meerdere politici doen een duit in het zakje. Zo kunnen mensen via Marktplaats bieden op onder meer een lunch met minister Lodewijk Asscher (sociale zaken en werkgelegenheid) of zijn collega Ronald Plasterk van binnenlandse zaken.

Meer dan duizend kerstmannen doen mee met een Santa Run bij het Glazen Huis.Beeld anp

Politici op Marktplaats
Ook defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert biedt een etentje met zichzelf aan via Marktplaats. Met drie vrienden wordt de hoogste bieder in een helikopter vanuit Leeuwarden via de afsluitdijk en langs de kust van Noord-Holland naar het ministerie van Defensie in Den Haag gevlogen. Daar staat de minister klaar voor een lunch.

Hoeveel PvdA-leider Diederik Samsom waard is op Marktplaats is al bekend. Iemand had er 2020 euro voor over om een vorkje te prikken met de fractieleider. Ook de staatssecretarissen Sharon Dijksma en Wilma Mansveld hebben iets te veilen. Met Dijksma kun je mee naar Ecomare op Texel, bij Mansveld is een kunstwerkje op te halen.

SP-voorman Emile Roemer, tot slot, liet eerder al weten dat hij te boeken is als dj. Hij zegde vrijdag zijn steun toe toen hij in het Glazen Huis een cheque van ongeveer 1900 euro overhandigde. Dat geld is van SP-personeel.

Miss Montreal (Sanne Hans) treedt op in het Glazen Huis.Beeld anp

Langste concert ooit
Een aantal bands in Leeuwarden heeft op een wel heel bijzondere manier bijgedragen aan Seriuos Request. De bands vestigden een nieuw wereldrecord door het langste concert ooit te geven. Onder de naam Serious Record speelden de bands 363 uur achter elkaar.

Het record moet nog wel worden goedgekeurd. ,,We hebben alles bij moeten houden. Dat was een hele administratie'', vertelde een woordvoerder van de organisatie. Volgens het Guiness book of records mag er tussen de acts niet meer dan 5 minuten pauze zitten en tussen de nummers maximaal 30 seconden. Bovendien moesten er steeds minimaal 10 mensen in de zaal zijn.

Vooral die laatste eis zorgde volgens de organisatie voor problemen. "Het was in het begin heel lastig tussen 05.00 uur en 08.00 uur 's ochtends, dan moesten we soms echt mensen van straat plukken", vertelde de woordvoerder. "Ook hebben we mensen soms gevraagd iets langer binnen te blijven." Hoeveel geld er uiteindelijk is opgehaald, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden