Ondertussen in het buitenland

Ze zitten op de televisie, maar je hoort er bijna nooit iemand over praten. Dat is ook logisch, want de keus tussen programma's in begrijpelijker talen is al groot genoeg. Toch maken die rare stations nieuwsgierig: wat zien die in Nederland woonachtige Spanjaarden, Fransen en Turken nu eigenlijk op de kabel? Deze zomer een wekelijks verslag van een televisie-avond van een in Nederland te ontvangen buitenlandse zender, 's avonds tussen 7 en 11 uur. Aflevering 1: Het Franstalige TV5.

ANTON-PELLE MATLA

Met deze ode aan de Franse hoofdstad begint een door-de-weeks avondje TV5 (lees: tévé cinq), de internationale Franstalige zender. Het is een 'prime-time'-programma, want het begint om zeven uur, tijdstip van de grootste kijkdichtheid. 'Heure de Paris', (Parijse tijd) staat er altijd bij de aankondigingen op het scherm en dat laat al zien hoe 'internationaal' TV5 is: Parijs is het 'Greenwich' van de Franstalige wereld en de thuisbasis van het station. TV5 is een samenwerkingsverband van Franstalige omroepen uit Europa, Canada en Afrika. Het station zendt via de kabel en de satelliet over de hele wereld programma's uit die al eerder door omroepen in Frankrijk, België, Zwitserland, Canada en Afrika werden uitgezonden.

Een avondje TV5 is dus vooral een bloemlezing. Daarin hebben Franse, Belgische en Zwitserse producties de overhand. Dat komt omdat deze landen het grootste aandeel in TV5 hebben. Het station maakt echter ook eigen programma's, zoals een journaal en enkele magazines, waaronder Paris Lumières.

Na Paris Lumières volgt een internationaal weerbericht met speciale aandacht voor de francofone landen. “Het regent vandaag in Quebec, Canada, en het is 52 graden in Kotonoe, Afrika,” zegt weervrouw Nathalie, terwijl de vijf continenten op het scherm voorbij schuiven. Dan is het om acht uur, na het journaal van de Zwitserse televisie, tijd voor magazines en grote reportages.

Pégase (Het vliegende paard) bijvoorbeeld gaat helemaal over vliegtuigen, van de verzamelaar van 'old timers' in een buitenstad van Parijs tot de training van Franse Mirage-piloten in Californië.

Maar TV5 zoekt het exotische ook graag dichter bij huis. Strip Tease is het rariteitenprogramma van de Belgische televisie, 'dat u helemaal uitkleedt'. (19:00 uur 'heure de Paris'). Zo zijn we bijvoorbeeld in de Antwerpse dierentuin, waar chimpansees 'het als mensen doen'. Dat zorgt voor hilariteit bij een groepje bejaarde mensen uit de buurt. Die gaan iedere dag voor de apenkooi zitten wachten om het spektakel te zien.

Na het televisiejournaal van de Franse publieke omroep France 2 om tien uur, neemt TV5 de kijkers mee naar alle uithoeken van de wereld. Het programma Des trains pas comme les autres (Bijzondere treinen) bijvoorbeeld is een serie reportages uit verre landen. Een filmploeg maakt een treinreis door een ver land en stopt onderweg om de gebruiken en de geschiedenis van dat land van dichtbij te bekijken. Ze gaan met een dieseltrein door de Andes, en maken kennis met de Inca-cultuur, de Spaanse conquistadores (veroveraars) uit de 16e eeuw, Peruaanse muziek en een markt waar mijnwerkers staven dynamiet kopen.

Emmène-moi au bout du monde (Neem me mee naar verre streken) later op de avond is ook zo'n reisprogramma. Twee journalisten maken een reis naar grote steden als Caïro. Van de 7 miljoen inwoners ontmoeten ze er drie, die vertellen over hun leven in de metropool.

Laat op de avond, na een allerlaatste nieuwsuitzending van de Belgische televisie, beginnen herhalingen van programma's die overdag ook al werden uitgezonden, zoals Visions d'Amérique (Beelden van Amerika), een magazine over Franstaligheid in Noord-Amerika, of een aflevering van de dramaserie 'Le chateau des oliviers', (Het kasteel der olijfbomen).

Soms zijn er ook serieuzere programma's, bedoeld om de Franstalige wereldgemeenschap op de hoogte te houden van wat er binnen de francofonie allemaal gebeurt. De enige legitimatie voor het bestaan van dit station is de aloude maar nog immer hevig woendende Franse strijd tegen de overheersing van de Engelstalige cultuur. Iets dichter bij huis, voor de 20.000 Fransen die in Nederland wonen, is TV5 helaas het enige station op de kabel dat hen de band met la Patrie niet helemaal doet verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden