'Ondersteuning juist langer voortzetten bij donor'

Nederlandse internist ontkent dat artsen moeten kiezen tussen behandeling of donatie

Welke afwegingen maken Nederlandse artsen bij het beëindigen van de behandeling van een patiënt wiens organen in aanmerking komen voor donatie? In Denemarken ontstond onrust na een documentaire. Daarin was te zien dat ouders van een 19-jarige comapatiënte instemden met orgaandonatie, omdat de artsen haar hadden opgegeven. Later ontwaakte zij toch.

Berry Kremer is neuroloog en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen: "Ik kan me de emotie wel voorstellen. Het is geen prettige gedachte dat artsen eerder bezig zouden zijn met het belang van orgaandonatie, dan met jouw belang als patiënt. Maar het is echt een misverstand dat wij de keuze maken 'moeten we verder behandelen of het gesprek over orgaandonatie aangaan'. Zo werkt het niet. Als wij iemand binnenkrijgen met massief hersenletsel, maken we voortdurend een inschatting hoe groot de kansen van de patiënt zijn. Zeker bij jonge mensen is er eerder de neiging om nog lang te behandelen, ook al is het vooruitzicht erg somber. In een aantal gevallen zie je na een korte tijd dat de patiënt stervende is. Dat moet je melden aan de familie. En op dat moment moet je ook het gesprek aangaan over mogelijke orgaandonatie. Je moet dan heel duidelijk zijn over de reden waarom je nog verder ondersteunt, geen valse hoop geven."

Het gesprek over donatie begint dus voordat iemand hersendood is?
"Als iemand die stervende is in aanmerking komt voor orgaandonatie, is het van belang om sommige ondersteuning juist in stand te houden, zodat de organen in goede staat blijven. Dat is vaak nog een hele klus, bijvoorbeeld om overal de bloeddruk op peil te houden. Mensen die mogelijk organen doneren, worden dus juist intensiever en vaak ook langer ondersteund."

Beslist dezelfde arts over stopzetten van de behandeling en over donatie?
"De arts die de patiënt behandelt - in de praktijk de intensivist - gaat de discussie aan over een mogelijke orgaandonatie, zowel in het gesprek met de andere behandelend artsen als in het gesprek met de familie. De neuroloog stelt uiteindelijk vast of er sprake is van hersendood en of er eventueel orgaandonatie kan plaatsvinden."

Dus zo'n geval als in Denemarken kan hier niet gebeuren?
"Van wat ik in de krant lees, lijkt het me daar te gaan om een inschattingsfout van de behandelend artsen. Men probeerde veel te vroeg vast te stellen hoe het met de patiënt zou gaan. Dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Het blijft ook lastig om precies het verloop te voorspellen. Daarvoor is meer zekerheid nodig, en meer tijd. En de behandeling zal niet vroegtijdig worden gestopt, zoals in Denemarken gebeurd schijnt te zijn. Dat heeft me verbaasd, want zoals ik al aangaf, laat je bij mogelijke donatie juist de ondersteuning heel lang in stand. Je moet jezelf nooit te snel op de borst kloppen, maar ik denk dat we de discussie over orgaandonatie in Nederland zorgvuldig hebben geregeld."

Minder verkeersslachtoffers, minder donoren
In Nederland wachten zo'n 1300 mensen op een orgaandonatie. Jaarlijks overlijden naar schatting 200 patiënten omdat donatie uitblijft. Twee groepen mensen het meest geschikt voor donatie: slachtoffers van verkeersongevallen en mensen met een bepaald soort hersenbloeding. De daling van het aantal verkeersslachtoffers heeft wrang genoeg als nadeel dat donoren schaarser worden. Het aantal hersendoden ligt naar schatting op 150 per jaar. Er is nog een derde groep donoren: mensen bij wie het hart plotseling stopt. Van deze 100 donoren per jaar is het moeilijker de organen goed te houden en het risico op complicaties na transplantaties groter.

Inspectie: 500 Deense donoren haakten af na zien van documentaire
Na de uitzending van een tv-programma in Denemarken over een 19-jarige vrouw die volgens de artsen bijna hersendood was, maar ontwaakte uit haar coma, hebben vooralsnog ongeveer vijfhonderd Denen zich schriftelijk afgemeld als orgaandonor, meldde gisteren de Deense inspectie voor volksgezonheid.

De documentaire leidt verder tot een aantal aanpassingen van wensen van donoren. "Deense donoren kunnen kiezen uit verschillende opties" vertelt afdelingshoofd Bjørn Knudsen van de Deense inspectie.

"Ongeveer drieduizend mensen hebben op de site iets veranderd in hun opties, bijvoorbeeld dat ook hun familieleden ter plekke toestemming moeten geven."

Denemarken heeft ongeveer 700.000 geregistreerde donoren (op een bevolking van 5,5 miljoen).

Circa vijfhonderd patiënten staan op de wachtlijst voor een nieuw orgaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden