'Onderschatten commotie getuigt van slecht bestuur bij ING'

Jeroen van der Veer , voorzitter van de raad van commissarissen van ING. Beeld REUTERS

Reputatie-experts zijn verbijsterd over de gang van zaken rond de salarisverhoging voor topman Ralph Hamers van ING. De bank deed exact hetzelfde als zeven jaar geleden.

Onbegrijpelijk, noemt reputatiedeskundige Mildred Hofkes de gang van zaken bij ING de afgelopen dagen. Na dagen van massale druk haalde ING vanmorgen de gewraakte salarisverhoging van ruim 50 procent voor topman Ralph Hamers van tafel. Volgens Hofkes heeft de bank zich niet alleen opnieuw blind getoond voor signalen vanuit de samenleving, het is bovendien een exacte herhaling van een rel die ING al in 2011 over zich heen kreeg.

Destijds vond de raad van commissarissen van ING, ook toen al onder leiding van president-commissaris Jeroen van der Veer, dat topman Jan Hommen een bonus van 1,25 miljoen euro moest krijgen. Later werd duidelijk dat Hommen intern had aangedrongen de bonus niet te geven, maar dat de raad van commissarissen het plan desondanks doordrukte.

“Wij gebruikten die casus al jaren in onze trainingen”, aldus Hofkes, die met haar reputatieadviesbureau Bureau Hofkes bedrijven adviseert op het gebied van reputatiemanagement. “En hier gebeurt exact hetzelfde! Jan Hommen schreef destijds een excuusbrief, maar ook pas nadat het leed al was geschied. Ik ben heel verbaasd dat nu weer hetzelfde gebeurt, dat je als raad van commissarissen zoveel schade aan je eigen bedrijf berokkent.”

Brandstapel

Ook Paul Stamsnijder, oprichter en partner van de Reputatiegroep, begrijpt maar weinig van de manier waarop ING te werk is gegaan. “Bankiers en beloningen dat is een rode lap op een stier, en ING heeft dat onvoldoende gezien. Je draagt het hout naar je eigen brandstapel. Aan al je stakeholders laat je zien dat je bereid bent hen te passeren om de belangen van je topman te dienen.”

Die topman is de afgelopen dagen zelf juist stil geweest. President-commissaris Jeroen van der Veer kondigde de loonsverhoging aan, en liet vandaag weten die weer in te trekken. “Niet krachtig”, zegt Stamsnijder daarover. “Vergelijk het met Paul Polman van Unilever. Die heeft zelf gezegd dat hij vindt dat hij eigenlijk te veel betaald krijgt, dat het wat hem betreft wel iets minder kan.” Daarmee laat Polman iets zien van zijn persoonlijke waarden, terwijl ING alleen maar uitlegt dat de salarisstijging volgens de regels wel zou mogen, aldus Stamsnijder.

Hofkes spreekt zelfs van slecht bestuur door de raad van commissarissen van ING. “Is er wel een analyse gemaakt over de mogelijke effecten van dit voorstel? Dat hoort gewoon bij goed bestuur anno 2018.”

Failliet

Bovendien betwijfelt Hofkes of de redenatie van ING wel klopt dat de topman almaar meer betaald moet krijgen. “Ten eerste omdat het maar de vraag is of het leidt tot betere prestaties. Maar de achterliggende gedachte, dat meer altijd beter is en je ieder jaar hogere rendementen moet halen, op zijn einde begint te lopen. Dat model is eindig en de maatschappij wil dat helemaal niet meer. Die zoekt juist naar duurzaamheid en een meer circulaire economie. Zelfs het World Economic Forum verklaarde het lineaire groeimodel onlangs nog failliet.”

De reactie van de raad van commissarissen van ING dat de commotie is onderschat, noemt Hofkes ongeloofwaardig. “In 2011 is exact hetzelfde gebeurd. Eén keer kun je dan zeggen dat je het niet had zien aankomen, maar als je het sentiment maar blijft onderschatten moet je je misschien afvragen of je wel de juist man op de juiste plek bent.”

Moed

ING blijft ondertussen zeggen dat het zoekt naar mogelijkheden om het loon van de topman alsnog te kunnen verhogen. Stamsnijder zou Hamers adviseren daar zo snel mogelijk publiekelijk van af te zien. “Een paar jaar geleden zei hij nog dat het van moed getuigde om een salarisverhoging te accepteren. Nou, heel Nederland heeft een ander beeld van moed. En als hij echt meer wil verdienen, dan kun je inderdaad naar het buitenland gaan.”

De tastbare schade van ING loopt in elk geval in de duizenden klanten die zich de afgelopen dagen bij andere banken hebben gemeld. Hofkes vraagt zich af welke potentiële opbrengsten ING voor zich zag bij het lanceren van dit voorstel. “Komt dit de bank ten goede? De klanten, de medewerkers, de overheid, of zelfs de aandeelhouders? Het lijkt erop dat uiteindelijk alleen de raad van bestuur en raad van commissarissen dit wil. Dat zegt wellicht iets over de kwaliteit van bestuur bij ING.”

Lees ook:

ING trok dinsdag de voorgestelde salaris-verhoging van de topman in. Maar dat betekent allerminst dat de moraliteit haar weg naar de bankleiding eindelijk heeft gevonden.

Minister Wopke Hoekstra (CDA) onderzoekt of de regels voor het belonen van bankiers moeten veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden