Onderschat de kracht van spaghetti niet

Jaarlijkse bouwwedstrijd met pasta is 'perfect om theorie in de praktijk te brengen'

REPORTAGE | RENSKE VAN DIJK

"Bijna 1400 gram", zegt het meisje achter de weegschaal. Twee studenten kijken beteuterd vanachter hun constructie van pasta en lijm. Er zit een halve kilo spaghetti teveel aan hun brug, goed voor een flink aantal strafpunten door de jury

Op de jaarlijkse spaghettibruggenbouwwedstrijd aan de TU Delft is het aantal grammen van groot belang. De brug die met het minste gewicht aan deegwaar de grootste belasting kan dragen, komt als winnaar uit de bus en gaat met driehonderd euro naar huis.

Vandaag is er zo'n honderd man - studenten en professionele ingenieurs - in de weer met lijmpistolen en kilo's van de knapperige sprieten, die een ongekende kracht blijken te hebben. "Spaghetti is heel erg sterk als je het goed gebruikt", vertelt Guido Bongers, die al drie jaar meestrijdt.

"Het is de perfecte manier om theorie in de praktijk te brengen", verklaart Jos Muller het succes van de wedstrijd. Hij is lid van de SpaghettCie, de commissie die de wedstrijd organiseert namens de studievereniging van Civiele Techniek. "Je kan laten zien dat simpele regels van de constructie ook gelden voor een spaghettibrug."

Het levert kunstige ontwerpen op, van stevige rechthoeken opgebouwd uit driehoekige structuren ('vakwerkjes') tot lichte boogconstructies, die uitgestald staan in de gangen van de faculteit. Dan is het tijd om de delicate pastabouwwerken naar de arena te brengen. Een opstelling met gewichten en sensoren trekt de brug vanuit het middelpunt naar beneden. Eén voor één breken de bruggen met een daverend gekraak van pasta. De lichtste overspanning van echte ingenieurs blijkt de sterkste. Zij breekt pas bij meer dan 50 kilo: 69 keer haar eigen gewicht.

"Je mag spaghetti niet onderschatten", zegt een deelnemer. En hij bedoelt het serieus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden