Ondernemingsraad PostNL eist einde schijnconstructies pakketsorteerders

Pakketsorteerders overhandigen een gouden pakket aan de directie van PostNL waarmee meer loon en betere arbeidsomstandigheden worden geëist.  Beeld ANP, BAS CZERWINSKI
Pakketsorteerders overhandigen een gouden pakket aan de directie van PostNL waarmee meer loon en betere arbeidsomstandigheden worden geëist.Beeld ANP, BAS CZERWINSKI

De druk op PostNL neemt toe. Na rechtsgangen van vakbond FNV eist nu ook de Ondernemingsraad Pakketten van PostNL dat het bedrijf per direct stopt met het onder valse voorwendselen inzetten van uitzendkrachten als pakketsorteerder.

Ingrid Weel

"Als vertegenwoordigers van alle werkenden binnen PostNL schamen wij ons diep dat een zichzelf sociaal en maatschappelijk verantwoordelijk noemend bedrijf als PostNL 'misbruik' maakt van haar positie in de markt", schrijft or-voorzitter Rein Wiegman in een brief aan de directie. "Het is meer dan schrijnend om te zien dat schijnconstructies worden toegepast waardoor mensen die actief zijn voor PostNL niet de beloning ontvangen waar ze recht op hebben. En ook nog eens moeten werken onder ondeugdelijke arbeidsomstandigheden."

Het is een reactie van de or op een uitzending van 'Zembla' vorige week waarin was te zien dat PostNL een uitzendbureau als onderaannemer bestempelt. Dit uitzendbureau annex deze onderaannemer huurt vervolgens weer personeel in bij een ander uitzendbureau. Daardoor hoeft dit uitzendbureau zich niet te houden aan de cao die voor medewerkers van PostNL geldt.

Onsteltenis

"We hebben met ontsteltenis kennis genomen van deze uitzending", schrijft de or. Die hekelt de schijnconstructie en eist dat het bedrijf "met onmiddellijke ingang stopt met het op deze wijze inzetten van pakketsorteerders". Ook eist de or dat de werknemers met terugwerkende kracht volledig beloond worden volgens de cao van PostNL.

Dit was ook een eis van FNV. Vlak voor de Zembla-uitzending sloot de vakbond een akkoord met uitzendbureau In Person. Daardoor krijgen de honderden uitzendkrachten van dat bureau voortaan gelijk loon voor gelijk werk. FNV-leden krijgen daarnaast een volledige nabetaling voor hun gemiste loon.

De or wil dat PostNL nu helemaal stopt met het op deze wijze inzetten van uitzendkrachten. Ook moeten de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. De or verzoekt het bedrijf ook om een tijdspad aan te leggen waarin PostNL aangeeft hoe het ervoor gaat zorgen dat ten minste de helft van de pakketsorteerders in vaste dienst komt. Volgens de FNV heeft PostNL nauwelijks eigen mensen in dienst op pakketdepots.

Lees ook: Overwinning voor honderden pakketsorteerders
Hoe na jarenlange strijd pakketsorteerders van PostNL die via uitzendbureau In Person werken eindelijk gelijk loon voor gelijk werk krijgen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden