Ondernemers gaan de strijd aan met honger Benin

amsterdam – Rendement? Jazeker en liefst zoveel mogelijk ook. Alleen bestaat het rendement dit keer niet uit harde euro’s maar uit lagere sterftecijfers onder zuigelingen, meer opbrengst uit de landbouw, hogere voorraden en minder honger.

Een groep van vijftig ondernemers trad gisteren naar buiten met plannen om bij te dragen aan een betere wereld, te beginnen in Benin (West-Afrika). De ondernemers onder aanvoering van onder andere Carel van Bemmelen (Hak, Auping en Van Dobbe), Jan Willem Baud (NPM Capital) en Rob van der Laan (Boer & Croon) willen zich voor langere tijd verbinden aan projecten die door de van oorsprong Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie The Hunger Project worden opgezet.

In zeven jaar tijd moet de honger Benin uit zijn. Volgens Van Bemmelen is dat mogelijk „als de mensen in Benin in zichzelf en in hun toekomst willen investeren”. De groep ondernemers gaat in Nederland op zoek naar in ieder geval 150 ondernemers die gedurende minimaal vier jaar 10.000 euro op tafel willen leggen voor de activiteiten van The Hunger Project, dat in Nederland geen overheidsteun ontvangt.

Wat krijgt de ondernemer voor zijn ’investering’? De bevolking krijgt onderricht in het vergroten van het zelfvertrouwen, van onmondige burgers worden burgers gemaakt die hun rechten niet alleen opeisen maar ook vorm geven. De spil in de gemeenschap is een gemeenschapshuis dat meerdere functies vervult, van microkredietkantoortje tot vaccinatielokaal. Dat gemeenschapshuis moet een epicentrum zijn waarvan de positieve schokgolven tot in de wijde omgeving worden gevoeld. Benin telt inmiddels twaalf van die epicentra, dat moeten er in 2019 dertig zijn. Pak ’m beet 10 procent van de bevolking van Benin moet hiervan profiteren.

Slaagt de missie dan willen de ondernemers met het concept ook in andere landen aan de slag. „Als je wilt exporteren dan concentreer je je als ondernemer ook eerst op één land”, zo redeneert Van Bemmelen. Benin is niet al te groot en de groep denkt zich in dit land niet aan de eigen opdracht te kunnen vertillen.

Volgens Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project in Nederland, is het voor de ondernemers ook een mogelijkheid om sociaal ondernemen vorm te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden